Puyol elhagyja a Barcelonát – sajtóhír

Fotó: Getty Images / Getty Images

HÁTTÉR

A szezon végén távozik a Barcelona kapitánya, írja a Barcához közel álló spanyol Sport napilap. Állítólag Jordi Roura edző is továbbáll a katalán alakulattól.


Puyol döntése mögött állandóan kiújuló térdsérülése, illetve a Barca keretében a belső védők tömörülése áll, ami miatt általában a csapatba kerülés is gondot jelent a 35 éves, hatszoros spanyol bajnok és háromszoros BL-győztes bekknek, így külföldön folytatja karrierjét. Puyol szerződése egyébként 2016 nyaráig szól, de ez valószínűleg nem jelent majd gondot – korábban a kapitány helyettese, Xavi nyári távozásáról szóltak a hírek, amely elé szintén nem fog akadályt gördíteni a katalán klub, amennyiben a középpályás meg tud egyezni valamely külföldi klubbal, amely állítólag a Red Bull New York lesz. Xavival a 2010-es vébén, a németeknek fejelt gólja után Xavival a 2010-es vébén, a németeknek fejelt gólja után Jordi Roura, Tito Vilanova korábbi jobbkeze is úgy döntött, hogy megy, és már meg is beszélte a részleteket Gerardo Martino vezetőedzővel és Andoni Zubizarreta sportigazgatóval.

Névjegy

Az először kapusnak, majd csatárnak készülő, a Barca akadémiáján nevelkedett Carles Puyol 1999-ben, még Louis van Gaal edzősködése alatt mutatkozott be a Barcelona  első csapatában. Ekkorra már védekező középpályásként is kipróbálta magát, de a holland szakember jobbhátvédként számított rá, és hamarosan átképezte középső védővé. Elmondása szerint szülei nem igazán hittek abban, hogy profi focista lehet fiúkból, és inkább a továbbtanulás felé próbálták terelgetni. Puyol azonban nem így gondolta, és nemcsak gyorsan beépült a Barca védelmébe, miután megkapta a lehetőséget, de 2000-ben bemutatkozott a spanyol válogatottban is, és 2003-ban már a Manchester United kereste. Az üzlet végül nem jött létre, de egy évvel később már a Barca kapitányaként folytatta pályafutását. A nehéz évek után – nemcsak eredmények nem voltak, de pénzügyi krízist is átélt a katalán klub az ezredforduló utáni években – a klub történetének legsikeresebb időszakából is kivette a részét Puyol, hat bajnoki címet és három BL-győzelmet ért el, a spanyol válogatottal pedig megnyerte a 2008-as Európa-bajnokságot és a 2010-es világbajnokságot.