Putyinról jelentettek meg könyveket nyugati írók neve alatt Moszkvában

Fotó: RIA Novosti / Astakhov Dmitry

-

Hogyan veszített Putyinnal szemben a Nyugat - ehhez hasonló címekkel jelentet meg könyveket egy moszkvai kiadó. A könyvek állítólagos szerzői minderről nem tudnak, hisz nem írtak ilyen könyveket. A kiadó azt mondta, hogy ha kérnek pénzt, ad nekik.


Neves nyugati elemzők neve alatt jelentetett meg könyveket Putyinról egy moszkvai kiadó, írja a Moscow Times. Luke Harding és Edward Lucas újságírók, illetve az Egyesült Államokban élő Oroszország-szakértő Donald Jensen nem írtak olyan könyveket, amilyeneket a nevükkel publikált az Algoritm kiadó. Ebből adódóan nem is tudtak a megjelenésekről, értelemszerűen pedig engedélyt sem adtak rájuk.

A kiadó Putyin projekt című sorozatában az orosz elnök nézeteit népszerűsítő, vagy legalábbis “ellentmondásos témákat feldolgozó” könyvek jelentek meg többek között az ő nevükben, húsz cím, ilyenek:

  • Hogyan veszített Putyinnal szemben a Nyugat
  • Putyin és az USA
  • Csakis Putyin
  • Putyin elnök úr tévedése

Harding, a Guardian újságírója esetében korábbi írásait szerkesztették újra az egyik könyvben. Engedélyt nem kértek, ezt a kiadó vezetője is elismerte, amikor megkeresték őt telefonon. Hozzátette, hogy ha Harding jelentkezik, és fellép bizonyos anyagi igényekkel, meg fognak állapodni és kifizetik.

Harding még nem döntötte el, hogy perelni fog-e. Ő egyébként úgy értesült az esetről, hogy egy moszkvai ismerőse elújságolta neki, hogy látta egy könyvét egy boltban.

Az Algoritm kiadta amúgy egyebek mellett Henry Kissinger, a meggyilkolt Borisz Nyemcov könyveit is, illetve a nacionalista-populista Vlagyimir Zsirinovszkijét is.