Putyinnak háromnegyedes többsége lesz a dumában

Fotó: Sputnik / Alexei Druzhinin

-

Az orosz elnök szerint még utalni sem szabad semmiféle sokkterápiára.


Több mint 100 képviselővel növelte frakciója létszámát a kormányzó Egységes Oroszország párt, és háromnegyedes többséget szerzett a 450 fős Állami Dumában, az orosz alsóházában. A 343 képviselői mandátumhoz jutott Egységes Oroszországnak legutóbb 2007 és 2011 között volt alkotmányos döntésekre is feljogosító minősített parlamenti többsége; a frakció akkor 315 főből állt. A most véget ért ciklusban 238 képviselője volt, ami egy 53 százalékos abszolút többségre volt elegendő.

A választásra idén 14 párt tudott országos listát állítani, de közülük csupán az a négy érte el ismét a bejutáshoz és a frakcióalakításhoz szükséges 5 százalékos küszöböt, amely az előző ciklusban is bejutott az alsóházba: az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártjának 42, a jobboldali populista Oroszország Liberális Demokrata Pártjának 39, az Igazságos Oroszországnak 23 képviselője lesz. A többi 10 párt még az állami támogatáshoz szükséges 3 százalékos küszöböt sem érte el.

Az egyéni választókörzetekben elért eredmények alapján a Rogyina (Haza) pártnak és a Civil Platformnak is lesz egy-egy mandátuma, valamint egy független jelölt is bejutott a dumába. A választási részvétel csak 47,84 százalékos volt, szemben a 2011-es 60,2 százalékkal.


Választás nélkül

Ilkka Kanerva finn képviselő, az EBESZ választási missziójának különleges koordinátora szerint az idei választás átláthatóbb volt, mint az előzőek, ám a folyamatra még mindig a jogkorlátozások és a világos politikai választás hiányának árnyéka vetült. „Az alapvető jogok törvényi korlátozása továbbra is problémát jelent. Ha Oroszország meg kíván felelni a demokratikus elkötelezettségeinek, akkor nagyobb teret kellene biztosítani a vitának és a civil elköteleződésnek” – mondta.

Kanerva szerint a választások szervezetten folytak le, igaz, a szavazatszámlálás során számos eljárási hiba történt. Az EBESZ csaknem félezer emberével mintegy kétharmadát adta az összes nemzetközi megfigyelőnek. 10 nemzetközi szervezet és 63 ország összesen 774 fővel képviseltette magát ezúttal Oroszországban. Az EBESZ, eleget téve Kijev kérésének, nem küldött megfigyelőket az Ukrajnától több mint két éve elcsatolt Krím félszigetre.

Felmerült, hogy 3 körzetben választási csalás miatt érvénytelenítik az eredményeket – mondta Ella Pamfilova, a Központi Választási Bizottság elnöke. A választások megfigyelésében az orosz pártok és szervezetek nevében 264 ezren vettek részt.


Bíznak benne

Vlagyimir Putyin elnök a hétfői kormányülésen kommentálta a választások utáni tennivalókat. A gazdasági és szociálpolitikai reform szükségességéről beszélt, de óvta a kabinetet attól, hogy sokkterápiát alkalmazzon. „Még a sokkterápiára való utalástól is meg kell szabadulni” – mondta Putyin. És azt ígérte, hogy Oroszország kiegyensúlyozott, az együttműködésre törekvő és agresszivitástól mentes külpolitikát fog folytatni, ám szem előtt fogja tartani nemzeti érdekeit és szavatolni fogja védelmi képességeit.

Az elnök a választáson elért győzelmet a kormánypárt iránti bizalommal indokolta, azzal, hogy az emberek a nehéz helyzetben a stabilitást választották. Szavai szerint az eredmény egyúttal a választóknak a szankciókra és az ország megingatásának kívülről jött kísérletére adott válasz volt.