Putyin washingtoni erőszaktól és felfordulástól tart

Fotó: SPUTNIK / MIKHAIL KLIMENTYEV

-

Az orosz elnök szerint Trump ellenfelei akár a beiktatását is meg akarják majd akadályozni. De szerinte az orosz kurvák a legjobbak a világon.


Az Egyesült Államok távozó kormánya alá akarja aknázni Donald Trump legitimitását – mondta Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök szerint „éles belpolitikai küzdelem tanúi vagyunk, noha az elnökválasztási küzdelemnek már vége, és az Donald Trump kétségtelen győzelmével végződött”. Az orosz elnök az után nyilatkozott, hogy fogadta a nemrég megválasztott moldovai államfőt, az oroszbarátnak tartott Igor Dodont.

Putyin szerint a küzdelemnek több célja van, amelyek közül a legelső „a megválasztott elnök legitimitásának aláaknázása". Szerinte akik így cselekednek, azok ártanak az USA érdekeinek, „és ez a kár hatalmas”. Szerinte olyan benyomás alakult ki, hogy az érintettek akár a kijevi Majdanon végbement tüntetésekhez hasonló megmozdulásokat rendezhetnek Washingtonban, így akarva megakadályozni Trump hivatalba lépését.

„Másik céljuk, hogy megkössék a megválasztott elnök kezét, és


ne hagyják beváltani a választások során tett bel- és külpolitikai ígéreteit

– mondta Putyin.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint Putyin és Barack Obama nem lép többé kapcsolatba egymással. Legutóbb novemberben, az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozóján találkoztak és mondtak köszönetet a közösen elvégzett munkáért.


Putyin reméli, hogy a Trump körül botrányok dacára Moszkva és Washington képes lesz a normális kapcsolatok helyreállítására. Szerinte akik megrendelték a Trumppal szembeni állítólagos orosz kompromittáló anyagokról szóló jelentést,


rosszabbak, mint a prostituáltak.

„A prostitúció súlyos, undorító társadalmi jelenség, fiatal nők ugyanis egyebek között azért űzik, mert másképp nem tudnak méltóságteljes életet biztosítani maguknak, és ez jelentős mértékben a társadalmak és az állam bűne. De azok, akik efféle hamisítványokat rendelnek meg, akik az Egyesült Államok megválasztott elnöke ellen kampányolnak, politikai harcban gyártanak és használnak fel ilyeneket, rosszabbak, mint a prostituáltak” – mondta Putyin.


Nem ismeri

Nem ismeri Trumpot, nem tudja, hogyan viselkedik majd a nemzetközi színtéren, és nincsen oka sem a bírálatára, sem a védelmezésére. De szerinte példátlan, hogy a megválasztott elnök ellen ilyen módszereket alkalmazzanak. Megítélése szerint ez a nyugati, egyebek között az amerikai politikai elit lecsúszásának jelentős mértékéről tanúskodik.

Az orosz elnök kétli, hogy Trump Moszkvában prostituáltakkal találkozott volna. „Ő elsősorban felnőtt ember, másodsorban olyan ember, aki


hosszú éveken át foglalkozott szépségversenyek rendezésével, a világ legszebb nőivel társalgott.

Tudják, nehezen tudom elképzelni, hogy egy szállodába rohant volna, hogy a csökkent társadalmi felelősségű lányainkkal találkozzon” – mondta Putyin, hozzáfűzve, hogy


a mieink a legjobbak a világon, ez kétségtelen.

„De kétlem, hogy erre Trump ráharapott volna” – mondta az orosz elnök. Szerinte „az efféle híresztelések nyilvánvaló hamisítványok”. Amikor Trump Moszkvában járt, még nem volt politikus, és Oroszországban nem tudták, hogy politikai ambíciói vannak.

„Egyszerűen üzletember volt, az amerikai gazdagok egyike. (...) Van, aki azt gondolja, hogy nálunk a szolgálatok minden milliárdost üldözőbe vesznek? Persze, hogy nem! Ez teljességgel lázálom” – mondta Putyin, aki kacsának nevezte a híreket, hogy orosz hackerek avatkoztak be az amerikai elnökválasztásba.


A társulási szerződés kockázatos

A Dodonnal folytatott tárgyaláson Putyin támogatásáról biztosította Moldova területi integritását és tömbön kívüli, semleges státusának fenntartását. Kijelentette, hogy Moszkva kész közvetítőként és kezesként fellépni a Dnyeszteren túli konfliktus rendezésében.

Az orosz elnök méltatta Dodont, amiért az felkereste a Dnyeszter menti szakadár köztársaságot, amivel tanúsította, hogy kész a konstruktív párbeszédre és az ország területi épségének helyreállítására. Putyin elégedettségét fejezte ki amiatt, hogy Chișinău aktívabb szerepet akar vállalni a Független Államok Közösségében.

Oroszország azt a tényt szem előtt tartva működik majd együtt Moldovával a kétoldalú gazdasági kapcsolatok helyreállításán, hogy a volt szovjet köztársaságnak érvényes társulási szerződése van az EU-val. Putyin szerint ez a tény – ugyanúgy, mint Ukrajna esetében – kockázatot hordoz magában, ugyanakkor nem zárta ki az orosz–moldovai–uniós háromoldalú együttműködés lehetőségét.