Putyin: vonják ki az ukrán csapatokat a délkeleti országrészből

-

Putyin elmondta Merkelnek, hogyan oldható meg a válság. Egy felmérés szerint a németek többsége új hidegháborútól tart.


Az orosz elnök szerint az ukrán válság megoldásában három dolog a legfontosabb: a csapatok kivonása, az erőszak leállítása és párbeszéd az alkotmányos reformról.

Putyin azt akarja, onnan vonják ki a csapatokat, ahol a Moszkva-barát szakadárok már tucatnyi várost tartanak ellenőrzésük alatt, és napról napra teret nyernek.

Angela Merkel német kancellár a fogva tartott EBESZ-megfigyelők miatt kérte Putyin segítségét. A szakadárok pénteken ejtettek túszul hét embert, köztük négy német állampolgárt.

Az egyelőre nem derült ki, Putyin hajlandó-e segíteni. A szakadárok a kijevi kormánnyal cserélnének: a megfigyelőkért cserébe a saját embereiket kérik. Közben az orosz külügy azt mondta, katasztrófához vezetne, ha Kijev gyors hadműveletet hajtana végre Délkelet-Ukrajnában. A külügy sajtóinformációkra reagált.


A németek háromnegyede szerint Oroszország és a Nyugat hidegháborújához vezethet az ukrajnai válság

Ez az arány nagyon magas, a 2008-as grúz válság idején „csak” minden második német gondolta ugyanezt – derült ki egy felmérésből. Az oroszokba vetett bizalom is történelmi mélypontra süllyed, csak a lakosság 14 százaléka bízik bennük. 60 százalékuk úgy gondolja, Németországnak szilárdan ki kell tartania nyugati szövetségesei mellett, és csupán 35 százalék véli úgy, hogy nagyobb megértéssel kell viszonyulni Oroszország iránt.  Egyre többen támogatják az oroszok elleni gazdasági szankciókat is. Minden második ember szerint az megfelelő válasz. Kijev katonai támogatását szintén a háromnegyedük utasítja el.