Putyin vizsgáltatja a csecsen melegek elleni erőszakos cselekményeket

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

Támogatásáról biztosította az orosz elnök az ombudsman kérését azzal kapcsolatban, hogy lépjenek fel a melegekkel szembeni erőszak ellen.


Az orosz emberi jogi biztos, Tatjana Moszalkova azt kérte Putyintól, alakuljon egy külön csoport a Csecsenföldön elkövetett, melegekkel szembeni erőszakos cselekmények vizsgálatára. A főként muszlimok lakta Csecsenföldön több, mint száz homoszexuális férfit vettek jogellenesen őrizetbe, és hármukat meg is ölték - írta április elején a Novaja Gazeta. Az ügynek akkora nemzetközi visszhangja lett, hogy még a keddi Merkel-Putyin találkozón is szóba került, a kancellár arra kérte az orosz elnököt, fordítson nagyobb figyelmet a melegek jogainak biztosítására Csecsenföldön.

Putyin megígérte, hogy beszélni fog a belügyminiszterrel és a főügyésszel, mi történik az észak-kaukázusi térségben. A "jól ismert értesülések vagy pletykák" kivizsgálására egy tárcaközi munkacsoportot fognak létrehozni. Az ombudsman arra kérte Putyint, hogy a csoportot Oroszország központi területén hozzák létre, ne Csecsenföldön. A csecsen hatóságok rágalomnak minősítették a Novaja Gazeta cikkét, és azt mondták, Csecsenföldön egyáltalán nem élnek melegek.