Putyin utasítást adott a Nemzeti Gárda megalapítására

Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Elnöki sajtó / Alekszej Nyikolszkij

-

A belügyminisztérium keretében működő szervezet a terrorizmus és a szervezett bűnözés ellen fog küzdeni. Az orosz elnök az offshore-botrány kellős közepén vetette be a témát.


Vlagyimir Putyin bejelentette: "úgy döntöttünk, hogy létrehozunk egy új szövetségi irányító testületet a belügyminisztériumon belül". A Nemzeti Gárda a terrorizmus és a szervezett bűnözés ellen fog harcolni, szoros együttműködésben a belügyminisztériummal. Folytatni fogják azt a tevékenységet, amelyet eddig a készenléti rendőrség egységei, a SWAT és a többiek végeztek.

Mindezt Putyin azután közölte, hogy találkozott Viktor Kolokolcsev belügyminiszterrel, Viktor Ivanovval, a Szövetségi Kábítószer-ellenes Szolgálat vezetőjével és a belügyi csapatok ezredesével, Viktor Zolotovval.

Az orosz államfő egyúttal arról is beszélt, hogy a Szövetségi Menekültügyi Szolgálat ezentúl a belügyminisztérium alá fog tartozni.

Putyin elnök bejelentése két nappal azután hangzott el, hogy kiszivárogtak a panamai offshore cégek iratai. Ezekből az derült ki, hogy az államfő barátai és rokonai dollármilliók felett rendelkeznek, a legjobb barátja, Szergej Roldugin csellóművésznek például 12,5 százalékos részesedése van a legnagyobb orosz televíziós reklámügynökségben. A cég éves bevétele több mint 300 milliárd forintnak megfelelő összeg. Ráadásul a tulajdonosokról eddig semmit nem lehetett tudni.

Az orosz főügyészség közben közölte, hogy ellenőrizni fogja az állítólag offshore cégekkel és számlákkal rendelkező orosz állampolgárokról és jogi személyekről a sajtóban megjelentetett adatokat. Az ellenőrzés célja alapvetően annak megállapítása lesz, hogy az érintett orosz természetes és jogi személyek cselekedetei összhangban álltak-e az orosz és a nemzetközi joggal, valamint Oroszországnak a korrupció és a pénzmosás elleni harc ügyében vállalt nemzetközi kötelezettségeivel.

"Az offshore számlák birtoklása legális és a vállalkozók semmilyen törvényt sem sértenek meg azáltal, ha offshore számlákat és cégeket használnak" - mondta keddi sajtótájékoztatóján Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. "De hogy jön ide (Vlagyimir) Putyin (orosz elnök)? Márpedig ezt az egész jelenséget Putyin prizmáján keresztül mutatják be. Ez pedig éppenséggel nem professzionalizmus, ez éppenséggel hazugság, és mi éppenséggel erről a kampányról beszélünk" - Peszkov.