Putyin újabb katonákat küldene külföldre

Fotó: AFP / RIA Novosti / Rodionov Vladimir / AFP / RIA Novosti / Rodionov Vladimir

-

Kubára ismét lehallgatóközpontot telepítenének, Vietnamban repülőket szervizelnek. De van, aki Afrikában is orosz katonai bázist létesítene.


Az orosz katonai tárca fontolóra vette, hogy bázisokat hozzon létre olyan országokban, amelyekben egykor szovjet támaszpontok voltak - mondta Nyikolaj Pankov, a védelmi miniszter helyettese az állami dumában. "Foglalkozunk ezzel az üggyel. Látjuk ezt a problémát" - válaszolta Pankov a kérdésre: tervezi-e az orosz haderő, hogy visszatér például a Vietnamba vagy Kubába.

A parlamentben a szíriai Hmejmímben működő orosz támaszpont használatáról szóló szerződés ratifikálásáról tartottak vitát. A bázis határozatlan idejű használatáról szóló, 2015. augusztus 26-án aláírt dokumentumot Vlagyimir Putyin elnök idén augusztusban terjesztette a duma elé.


Nemzeti érdek

A nemzetközi helyzet "mozgásban van", és hogy az elmúlt két év jelentős "korrekciókat" hozott a nemzetközi kapcsolatokba és biztonsági helyzetbe - így reagált Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője Pankov kijelentésére. "Ezért természetes, hogy az összes ország, a nemzeti érdekeivel összhangban, értékeli ezeket a változásokat, és lépéseket tesz az általa szükségesnek tartott irányban."

Szergej Csepa, az orosz parlament külügyi bizottságának elnökhelyettese (a szocialista Egységes Oroszország képviselője) a vitában Oroszország nemzeti érdekének nevezte, hogy Latin-Amerikában, Délkelet-Ázsiában és Afrikában orosz katonai bázisok létesüljenek. Szergej Sojgu védelmi miniszter korábban már jelezte, hogy Moszkva katonai bázisokat kíván létrehozni Kirgizisztánban, Tádzsikisztánban és Örményországban.


Bezártak, fejlesztettek

2014 nyarán Putyin még azt mondta, hogy Oroszország nem tervez újból támaszpontot üzemeltetni a kubai Lourdes-ban, Havanna elővárosában, ahol elektronikus lehallgató központ működött. A Kommerszant viszont arról számolt be, hogy az orosz-amerikai kapcsolatok megromlása miatt Moszkva és Havanna az oroszok visszatérésről tárgyalnak.

Putyin 2001-ben jelentette be a kubai és a vietnami bázis bezárását. A délkelet-ázsiai országban állomásozott az orosz haditengerészet 17. műveleti hajóraja. A Cam Ranh-i kikötő tette lehetővé a Csendes-óceáni Flotta számára a Csendes-óceán déli része és az Indiai-óceán feletti ellenőrzést. Moszkva és Hanoi 2013-ban arról állapodott meg, hogy Cam Ranhban közös bázist hoz létre tengeralattjárók kiszolgálására, később pedig a két fél megegyezett az orosz hadihajók kikötőhasználatának leegyszerűsítéséről. Cam Ranhban 2014 óta szervizelik a Tu-95MSZ bombázókat utántöltő Il-78-as repülőket.

Idén tavasszal a duma két kommunista képviselője, Valerij Raskin és Szergej Obuhov levélben sürgette az elnököt, valamint a külügy- és a védelmi minisztert, hogy újítsák fel a lourdes-i elektronikus hírszerző objektum működését, és telepítsenek rakétákat Kubába. Arra hivatkoztak, hogy az USA rakétákat állomásoztatna Törökország délkeleti részén.