Putyin szerint nem kell megbüntetni Észak-Koreát

Fotó: AFP / JUNG YEON-JE

-

Az orosz elnök úgy ítélte el a phenjani provokációkat, hogy jelezte, nem kellenek újabb szankciók.


Fölöslegesek és hatástalanok volnának az újabb szankciók Észak-Korea ellen – mondta Vlagyiir Putyin. Az orosz elnök szerint a phenjani vezetés nem változna meg, csak a nép szenvedne jobban, és az egyre nagyobb katonai fenyegetésnek sincs semmi értelme, mert globális katasztrófa lehet belőle. Putyin a BRICS-országok hsziameni csúcsértekezletén állt ki a büntetőintézkedések ellen.

Oroszország elítéli az észak-koreai kísérleteket – mondta Putyin a nukleáris robbantásról. "Úgy gondoljuk, hogy ezek provokációk, de ebben az esetben bármilyen új szankció fölösleges és hatástalan volna."

A hatodik és eddigi legerősebb föld alatti nukleáris robbantási kísérlet hatására Japán, az USA és európai szövetségesei bejelentették, hogy újabb ENSZ-szankciókról tárgyalnak. A vétójoggal rendelkező Oroszország és Kína álláspontja bizonytalannak tűnt, de nyilatkozatával Putyin gyakorlatilag csatlakozott Kína álláspontjához és megakadályozhatják az újabb szankciók bevezetését.

Az észak-koreaiak "nem fognak lemondani nukleáris programjukról, amíg nem érzik biztonságban magukat. Ezért keresni kell annak lehetőségét, hogy újrainduljon a párbeszéd minden érintett fél között" – mondta Putyin.

Az orosz elnöknek nem tetszik, hogy az USA nem zárja ki a katonai lépés lehetőségét, mert Washington szerint "semmilyen békítő beszéd nem hat már". Putyin szerint nevetséges, hogy az USA először szankciókkal sújtotta Oroszországot abban a törvényben, amelyben megbüntette Észak-Koreát, majd "arra kérte Moszkvát, hogy járuljon hozzá a Phenjan elleni szankciók meghozatalához az ENSZ-ben".

Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter szerint az Észak-Koreába irányuló orosz olajexport csaknem nulla, kizárólag olajszármazékokat szállítanak. Moszkva eddig nem tárgyalt nemzetközi partnereivel arról, hogy még ezt a keveset is csökkentsék-e – mondta a miniszter.

A BRICS a Brazília, Oroszország, India, Kína és a Dél-afrikai Köztársaság alkotta csoport. 2009-ben alakult meg aért, hogy hatékonyabban tudják képviselni a fejlődő országok érdekeit a nyugati országok uralta világban.