Putyin szerint Athén nem kért pénzügyi segítséget Oroszországtól

Fotó: AFP / ALEXANDER ZEMLIANICHENKO

-

Az orosz elnök ugyanakkor közölte, lehet olyan helyzet, amelyben Moszkva nagy közös tervekre pénzt kölcsönözhet Görögországnak.


Vlagyimir Putyin erről azután beszélt, hogy Moszkvában fogadta Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnököt. A két vezető gazdasági együttműködési akciótervet írt alá 2015-2016-ra. Putyin felajánlotta Görögországnak, hogy csatlakozzon rá a tervezett orosz-török gázvezetékre, s ezzel Európa egyik legnagyobb energiaelosztó központjává válhat. Ez azonban a görög kormány szuverén döntése – mondta. Ciprasz jelezte: Görögország érdekelt olyan görög gázvezeték építésében, amely a görög-török határtól indulna, és görög területen haladva biztosítaná ennek az országnak az energiaszükségletét.

Putyin kijelentette: megérti, hogy Görögországra ráerőltették, szavazza meg az Oroszország elleni (uniós) szankciókat. Ciprasz pedig azt mondta: Görögország megérti az e szankciókra adott orosz válaszlépéseket. Meg kell törni a szankciók ördögi körét – jelentette ki, hangsúlyozva: a válság megoldásának a kulcsa a (kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus rendezését célzó) minszki megállapodások teljesítése. A szankciók nem jelenthetik egy gazdasági háború megoldását, ezek hidegháborúhoz vezetnek a Nyugat és Oroszország között – vélekedett Ciprasz.

Putyin szerint minden ország érdeke, hogy leküzdjék a görög gazdasági válságot. Az orosz-görög együttműködésben nem csupán Moszkva és Athén érdekelt, hanem minden hitelező ország, köztük az európaiak is. Ha a görög gazdaság erősödni fog - akár az Oroszországhoz fűződő kapcsolatok elmélyítésének köszönhetően is - az időben történő hiteltörlesztések is lehetségessé válhatnak - mondta. Megemlítette, hogy Oroszországot érdekelné a görögországi privatizáció, ha lesz ilyen.

Ciprasz szerint a Putyinnal folytatott tárgyalások lehetővé teszik Európa minden népe számára a biztonság megerősödését. Azzal indokolta, hogy nem kért segélyt, hogy "Görögország nem könyöradományt váró koldus, aki azt kéri, hogy oldják meg gazdasági problémáit, egy olyan válságot, amely nem csak görög, hanem egyben európai válság is".

Görög vezetők nem titkolják, hogy nap mint nap csökken Athén pénzügyi mozgástere. Mindazonáltal jelenleg úgy tűnik, hogy az ország képes teljesíteni pénzügyi kötelezettségeit áprilisban, így törleszteni tudja adósságát és ki tudja fizetni a nyugdíjakat, béreket is. Athénnak 650 millió eurót kell átutalnia külföldi hitelezőinek áprilisban, ebből 450 millió eurót csütörtökön a Nemzetközi Valutaalapnak. Emellett 2,4 milliárd euró értékű görög kincstárjegy jár le áprilisban, valamint további 1,7 milliárd eurót kell előteremteni a bérek és nyugdíjak kifizetésére. A görög államkincstár azonban üres, s a nemzetközi hitelezők nem segítenek, amíg nem állapodnak meg a Ciprasz-kormánnyal a reformokról.