Putyin sem lesz örökké

Fotó: DPA / BERND VON JUTRCZENKA

-

Ezt a meggyilkolt Borisz Nyemcov lánya állítja. Zsanna Nyemcova szerint eljön az idő, amikor Oroszország készen áll majd egy új vezetőre.


A meggyilkolt orosz ellenzéki politikus, Borisz Nyemcov lánya Berlinben adott interjút a Reutersnek. Nyemcovot februárban lőtték le Moszkva belvárosában, a népszerű politikus halála sokkolta az ellenzéket. A 31 éves Zsanna Nyemcova a nyomozás hátráltatásával vádolja az orosz hatóságokat, és szerinte akár évtizedekbe is beletelhet, hogy kiderüljön az igazság. „Politikai gyilkosság volt, de a nyomozó bizottság ezt nem akarja elismerni” – mondta Nyemcova, aki májusban hagyta el Oroszországot, miután több halálos fenyegetést is kapott. Jelenleg a Deutsche Welle újságírójaként dolgozik.

A Nyemcov-gyilkosság ügyében öt gyanúsítottat vettek őrizetbe, de továbbra sem világos, hogy ki és miért rendelte meg az ellenzéki politikus megölését. Vlagyimir Putyin elítélte a gyilkosságot, és azt ígérte, hogy elszámoltatják a bűnösöket. Nyemcov munkatársai szerint az orosz állami biztonsági apparátusnak is köze lehetett a gyilkossághoz.

Zsanna Nyemcova a Reutersnek adott interjúban azt mondta, Németországban biztonságban érzi magát, de óvatos. Oroszországban viszont szerinte az emberek jobban félnek, mert tudják, hogy megölhetik őket. Nyemcova mindent megtesz, hogy ápolja az apja örökségét. Az interjúban azt mondta: „Putyin sem lesz örökké. Jó ideig itt lesz még, de nem örökké.” Zsanna Nyemcova szerint eljön az idő, amikor Oroszország készen áll majd egy új vezetőre.