Putyin segítene Venezuelának

Fotó: ANADOLU AGENCY / CARLOS BECERRA

-

Oroszország felajánlotta, hogy átalakítja a vele szemben fennálló venezuelai adósság egy részét, az erről szóló dokumentumot már eljuttatták a venezuelai kormánynak és a megállapodás még az év vége előtt tető alá hozható - jelentette be az orosz pénzügyminiszter.


Anton Sziluanov nem tárta fel, hogy pontosan mekkora összegről egyeztetnek a venezuelai kormánnyal, ugyanakkor leszögezte, hogy nem az adósság elengedéséről, hanem az adósság átütemezéséről van szó.

Venezuela mintegy 3 milliárd dollárral tartozik Oroszországnak. Értesülések szerint Moszkva 1 milliárd dollár adósság átütemezését ajánlotta fel. Venezuelának pont ennyit kellett volna visszafizetnie Oroszországnak az idén, de ezt nem tette meg.

A venezuelai kormánynak és a PDVSA állami olajcégnek együttesen mintegy 4 milliárd dollárnyi adósságot és kamatot kell rendeznie az év végéig, miközben egyre apad az ország devizatartaléka.

Venezuela devizatartaléka 9,873 milliárd dollár volt szeptember elején, ami csaknem két évtizede a legalacsonyabb.

Venezuela az ország történek legsúlyosabb politikai, gazdasági és társadalmi válságát éli. A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló ország gazdasága az olaj árának esése és számos hibás gazdasági döntés miatt gyakorlatilag összeomlott.