Putyin: Remélem, nem kell orosz katonákat küldeni Kelet-Ukrajnába

Fotó: AFP / VASILY MAXIMOV / AFP / VASILY MAXIMOV

-

A krími önkéntesek mögött orosz katonák álltak, hogy biztosítsák a félsziget lakosságának szabad véleménynyilvánítását – jelentette ki Vlagyimir Putyin a Közvetlen kapcsolat című csütörtöki élő televíziós műsorban.


Putyin elnök „erősen reméli”, hogy nem kell az orosz hadsereget Ukrajnába vezényelni – ezt a burkolt figyelmeztetést tette Kijev felé az orosz államfő egy csütörtöki élő televíziós műsorban, amelyben betelefonálók kérdéseire válaszolt. Az orosz vezető nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy orosz csapatokat kell küldeni Ukrajnába, de hangoztatta, reméli erre nem lesz szükség.

„Emlékeztetnék arra, hogy a Szövetségi Tanács (a parlament felsőháza) felhatalmazott a fegyveres erők bevetésére Ukrajnában”
– mondta Putyin. Hozzátette rögtön, „igazán remélem, hogy nem kell ezt a jogot gyakorolni, és képesek leszünk politikai-diplomáciai eszközökkel rendezni ezeket a sürgető kérdéseket”.


Putyin: Krím felszabadulását orosz katonák segítették

Az orosz államfő először ismerte el, hogy a félsziget Oroszországhoz csatlakozását megelőző eseményekben, így a március 16-án tartott népszavazás biztosításában részt vettek az orosz katonák. Azt mondta:

„az önkéntesek háta mögött korrekt módon, de határozottan és professzionálisan cselekedtek az orosz katonák, hogy lehetővé tegyék a krími népszavazás szabad lebonyolítását és megakadályozzák, hogy a lakosság ellen fegyvert használjanak”.
Vlagyimir Putyin azt is közölte, Oroszország nem tervezte a Krím félsziget bekebelezését és azt sem, hogy ott katonai műveleteket hajtson végre. Azt mondta, országa kész volt „a kialakult geopolitikai realitások közepette” építeni kapcsolatait (Ukrajnával), de
„az orosz nyelvű lakosságot fenyegető valódi veszélyek indították arra, hogy cselekedjen”.
Kiderült az is: a Krím félsziget Oroszországhoz csatlakozásáról „részben a NATO bővítésének veszélye” miatt született döntés. Az orosz államfő ugyanakkor hozzátette, hogy Oroszország nem tart és nem is kell tartania az észak-atlanti szövetség bővítésétől. Az adásban az államfő bűncselekménynek nevezte a kijevi hatalom által elrendelt kelet-ukrajnai terrorellenes műveletet. Putyin képtelenségnek nevezte és visszautasította, hogy orosz katonák tartózkodnának az Oroszországgal határos ukrajnai körzetekben. Leszögezte, hogy a kijevi vezetéssel szembehelyezkedő emberek helyi lakosok.


Független Transznisztria?

Putyin elnök megkerülte a kérdést, hogy Oroszország elismerje-e a szakadár Dnyeszter menti Köztársaság függetlenségét, de felszólította Ukrajnát, oldja fel a terület blokádját, nyissa meg  a közlekedési és szállítási útvonalakat. A Dnyeszter bal partján húzódó, a Moldovai Köztársaságból kiszakadó államalakulat parlamentje szerdán függetlenségének elismerésére szólította fel Oroszországot, az ENSZ-t és az Európai Uniót. Az orosz elnök a televíziós műsorban leszögezte, a terület lakosainak biztosítani kell a jogot, hogy maguk döntsenek sorsukról, és a tárgyalások fontosságát hangsúlyozta.