Putyin politikai gépezete főpróbát tart

Fotó: Hirling Balint

-

Megkezdődtek a helyhatósági, regionális és kormányzóválasztások Oroszországban.


Oroszország 85 régiójából 82-ben tartanak vasárnap helyhatósági, regionális vagy kormányzóválasztást. Az 5800, különböző szintű voksoláson 88 ezer jelölt 36 700 mandátumért küzd. A választók 16 kormányzó személyéről és hat regionális törvényhozás összetételéről dönthetnek, Moszkvában pedig több mint 1500 helyi képviselői hely sorsa dől el. A szövetségi parlament alsóházának két mandátum-körzetében pótválasztást tartanak.

A tisztségekért 42 párt és hat civil egyesület verseng. A tisztségviselők megválasztása mellett 230 témában tartanak népszavazást.

A választáson alacsony részvételre és a kormányzó Egységes Oroszország párt jelöltjeinek győzelmére lehet számítani. A vasárnapi erőpróbát a 2018 márciusára tervezett elnökválasztás és a jövő szeptemberi moszkvai polgármester-választás főpróbájának tekinthető. Terhelési teszten vizsgáznak az új típusú elektronikus szavazóurnák és a választópolgárok először próbálhatják ki a bejegyzett lakóhelyüktől távol történő szavazás könnyített módját.

A választások tisztaságát az orosz pártok több tízezer képviselője, valamint külföldi, egyebek között az EU-ból és az USA-ból érkezett megfigyelő ellenőrzi.