Putyin hasonló álmokat dédelget, mint a Bosszúállók szuperhősei

Fotó: AFP / KIRILL KUDRYAVTSEV

-


Oroszország történelmének legnagyobb katonai díszszemlét tartják szombaton a moszkvai Vörös téren a második világháborús győzelem 70. évfordulóján. A rendezvény közép-európai idő szerint reggel hét, moszkvai idő szerint tíz órakor kezdődött.

Vlagyimir Putyin orosz államfő a rendezvényen arról beszélt: a világ minden országára kiterjedő, a mai fenyegetésekre megfelelő választ adó biztonsági rendszert kell létrehozni, amely nem a katonai tömbök logikáján nyugszik. (Hasonló terveket szövögetnek a Bosszúállók: Ultron kora szuperhősei is, a filmről szóló kritikánkat itt találja.)

A Vörös téren több ezer (percenként 16 500) katona vonul fel, és bemutatnak, több új fejlesztésű fegyvert is.

  • A legnagyobb érdeklődés az Armata fegyverzetcsaládhoz tartozó T-14-es harckocsi megjelenését övezi.
  • A díszszemlén 143 harci katonai repülőgép és helikopter vesz részt.
  • Mig-29-es és Szu-25-ös harci gépek rajzolják majd ki a 70-es számot a levegőben.
  • A tribünökön több mint 2 ezer vendég foglal helyet, közöttük háborús veteránok.

Több nyugati kormányfő, államfő bojkottálja a rendezvényt az ukrán-orosz konfliktus miatt. Távol marad a parádétól például Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke, több európai uniós állam vezetője, valamint az EU vezetése. Angela Merkel német kancellár vasárnap ellátogat Moszkvába, és Vlagyimir Putyin társaságában megkoszorúzza a második világháborús áldozatok emlékhelyét.

Lemondta részvételét Áder János köztársasági elnök is, akit Vlagyimir Putyin még februári budapesti látogatásán hívott meg. Magyarországot Szijjártó Péter képviseli, de a külgazdasági és külügyminiszter sem vesz részt a díszszemlén.