Putyin-Obama találkozó lesz a jövő héten

Fotó: KREMLIN POOL / ALEXEY DRUZHININ

-

Vlagyimir Putyin szeptember 28-án, hétfőn New Yorkban találkozik és tárgyal amerikai kollégájával, Barack Obamával – közölte csütörtökön az orosz elnöki szóvivő. A megbeszélést Putyin kérésére tartják.


Az orosz elnök az ENSZ-közgyűlés ülésszakára utazik az Egyesült Államokba.


„Az ukrajnai és a szíriai helyzetre tekintettel, figyelmen kívül hagyva a kérdésben Moszkvával szemben megmutatkozó éles véleménykülönbségeket, elnökünk úgy véli, hogy felelőtlenség lenne nem megvizsgálni, lehet-e magas szintű orosz együttműködéssel haladást elérni” – mondta a TASZSZ orosz hírügynökségnek egy meg nem nevezett magas rangú amerikai forrás az MTI szerint.

Obama felhasználja a találkozó adta lehetőséget, hogy megvitassa orosz kollégájával az ukrajnai helyzetet, és arra összpontosít majd, hogy Moszkva teljesítse a minszki megállapodásban foglaltakat. Ez lesz az alapvető üzenete a kétoldalú találkozónak – hangoztatta az amerikai kormányzati tisztségviselő.


Az orosz elnöki szóvivő pedig arról számolt be, hogy Putyin New Yorkban ugyanaznap megbeszélést folytat majd Abe Sindzó japán kormányfővel, és tervezi, hogy tárgyal Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral is. Az orosz elnök szeptember 28-án szólal fel az ENSZ-ben.


A TASZSZ jelentésében kiemelte, hogy az ukrajnai válság miatt megritkultak a találkozók Obama és Putyin között. A két politikus utoljára tavaly novemberben az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) szervezetének pekingi csúcstalálkozóján találkozott. Az elmúlt hónapokban háromszor beszéltek telefonon.