Putyin: népellenes bűncselekmény az ukrán antiterrorista akció

Fotó: AFP / EVGENY MALOLETKA / AFP / EVGENY MALOLETKA

-

Ennek következményei lesznek - figyelmeztette Kijevet. Kelet-Ukrajnában bekeményítettek az ukrán rendvédelmi erők, Szlovjanszkban az oroszbarát szeparatisták közül öten meghaltak.


„Ha a kijevi hatalom a hadsereget használja a néppel szemben, az országon belül, az kétségtelenül komoly bűncselekmény” - mondta Putyin. Az orosz államfő megfenyegette a kijevi döntéshozókat, hogy mindennek olyan következményei lesznek,  melyek érinteni fogják az orosz-ukrán állami kapcsolatokat is. Vlagyimir Putyin egy szentpétervári sajtófórumon nyilatkozott csütörtökön.

Cathrine Ashton, az EU külügyi főképviselője szintén ma azt mondta, a fegyveres csoportok által jogtalanul fogva tartott emberek azonnali elengedését követeli. Kiemelte a megkínzott és megölt Volodimir Ribak önkormányzati képviselő és egy másik hasonló sorsra jutott férfi, Pavel Kovelko esetét.


Az ukrán belügyminisztérium közlése szerint a városban öt „terroristát” öltek meg. Ahogy arról korábban írtunk, a hadsereg és a belügyminisztérium alá tartozó egységek az illegális oroszbarát fegyveres csoportok három útzárát semmisítették meg. A harcok közben a biztonsági erők egyik tagja is megsebesült. Kelet-Ukrajnában (térkép) szerdáról csütörtökre virradó éjszaka más területeken is folytatódtak az összecsapások: Donyeck megye északi részén Artemivszkben (itt az ukrán erők a fegyverraktárat védték meg az oroszbarátoktól), a megye déli részen pedig Mariupolban (itt  visszafoglalták a szeparatistáktól a városházát).

Mindeközben

A NATO megkezdte korábban bejelentett gyakorlatozását, az első amerikai csapat 150 katonával csütörtökön megérkezett Lengyelországba. Szerdán brit, holland és dán repülők is visszafordítottak arra repülő orosz bombázókat. Minderről részletesebben itt írtunk.