Putyin: Nem lesz túl széles a híd a Krímre

-

Az orosz elnök azt ígéri, a négysávos híd után az úthálózatot is bővítik.


A kercsi hídon, ha majd megépül, évi 14 millió turista és 13 millió jármű fog eljutni a Krím félszigetre – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán, az Összoroszországi Népfront kormányközeli mozgalom jaltai regionális tanácskozásán.

Putyin immár hetedik alkalommal látogatott el a Krímbe azt követően, hogy Oroszország 2014 márciusában megszállta, majd egy helyi népszavazás nyomán még abban a hónapban elcsatolta Ukrajnától a félszigetet.

Az orosz vezető elmondta: tudomása van róla, hogy útszűkület fog kialakulni, amikor a négysávos híd találkozik a kétsávos krími úthálózattal, de megígérte, hogy a régivel párhuzamosan új út is épül majd.

Az orosz szárazföldet a Krímmel a Kercsi-szoroson át összekötő, 19 kilométeres közúti és vasúti hidat a tervek szerint 2018 végén adhatják át a forgalomnak.

Putyin kitért rá, hogy a fejlesztésnél az ő kezdeményezésére már számolnak a Krímben a növekedéssel, ugyanúgy, mint ahogy az Vlagyivosztokban is történt.

Emlékeztetett, hogy a távol-keleti város esetében is sokan óvták őt arról, hogy ott túl nagy reptér és túl széles utak épüljenek az Ázsiai–Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) 2012-es csúcstalálkozójára. Szavai szerint azonban bebizonyosodott, hogy az akkori infrastrukturális beruházások meglehetősen gyorsan Vlagyivosztok felé terelték át a nemzetközi utasforgalmat.

Az orosz elnök készségét fejezte ki, hogy Moszkva támogatást nyújtson a kis- és középvállalatoknak a kercsi átkelő melletti infrastruktúra (éttermek, kávézók, benzinkutak stb.) felépítésében, valamint síkraszállt a krími halászat fejlesztése mellett.

Vlagyimir Putyin legutóbb szeptember közepén vett részt az orosz államtanács elnökségének ülésén, amelynek témája a közlekedési infrastruktúra fejlesztése volt Oroszország déli részén. Az államtanács az elnök mellett működő, nem alkotmányos tanácsadó testület, munkájában rendszerint részt vesznek a kormányzat, a törvényhozás és a regionális hatalmi szervek vezetői.


Putyin tudja, hogy kell repülőteret, hidat, utat alkotni


A Krím-félszigetnek csak Ukrajna felé van szárazföldi kapcsolata a kontinenssel, vasút és közút jelenleg csak itt kapcsolódik az Oroszországhoz csatolt tartomány közlekedési hálózataihoz, vagyis száraz lábbal csak Ukrajnán keresztül lehet átkelni. A helyzet feloldására két megoldás kínálkozik: vagy el kell foglalni további ukrán területeket (a szakadárokkal részben éppen ezeken a részeken folynak harcok), vagy hidat kell építeni Kercsnél, ahol a Fekete- és az Azovi-tengert csak egy szűk szoros köti össze.