Putyin nem akar ellenségeket

Fotó: MTI/EPA / Szergej Csirikov

-

Az orosz elnök kész a párbeszédre az Európai Unióval.


Oroszország nem akar konfrontálódni, de kiáll érdekei védelmében. „Nem keresünk és sohasem kerestünk ellenséget. Barátokra van szükségünk” – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök szokásos évértékelő és programadó beszédében.

Az új amerikai kormányzattal kapcsolatban azt mondta, reméli, hogy Moszkva együttműködik majd Washingtonnal a terrorellenes küzdelemben, és a két ország osztozik majd a globális biztonság iránti felelősségben. Beszélt arról is, hogy megkezdődött egy nagy eurázsiai partnerség létrehozásának előkészítése az Eurázsiai Gazdasági Unió, valamint a Független Államok Közössége tagországaival, és szerinte ilyen párbeszéd lehetséges lenne az Európai Unió államaival is.

Többször is utalt a Moszkva ellen bevezetett szankciókra mint külföldi nyomásgyakorlási kísérletekre, de Ukrajnát nem említette.

Az orosz hadsereg tevékenységével kapcsolatban azt mondta, az orosz katonák reális és nem kitalált fenyegetés, a nemzetközi terrorizmus ellen harcolnak.

A beszéd nagyobbik részében társadalmi és gazdasági kérdésekről volt szó. Az októberi forradalom közelgő 100. évfordulójával kapcsolatban megbékélésre és állampolgári egyetértésre szólította fel az oroszokat. Putyin szerint az orosz gazdaság úton van a fellendülés felé, egyes iparágakban és a mezőgazdaságban növekedés észlelhető, a tavaly csaknem 13 százalékos infláció pedig az idén a várakozások szerint 5,8 százalékra mérséklődik.

Putyin azzal bízta meg a kormányt, hogy májusra dolgozzon ki egy 2025-ig szóló, részletes akciótervet Oroszország világgazdasági helyzetének javítására.