Putyin nem ajánlja népének, hogy mostanában Törökországba menjen

Fotó: Europress/AFP/Dmitry Lovetsky / Europress/AFP/Dmitry Lovetsky

-

Ilyen, amikor az orosz elnök megharagszik. Szerinte az ankarai vezetés az iszlamizálódáson munkálkodik.


Vlagyimir Putyin eltanácsolta az orosz állampolgárokat attól, hogy Törökországba látogassanak, amely pedig az orosz turisták egyik legjelentősebb célpontja.

„Mit tegyünk olyan tragikus események után, mint egy gépünk lelövése és egy pilóta halála? Az oroszok eltanácsolása a törökországi utaktól szükséges lépés, és a külügyminisztérium helyesen tette, hogy figyelmeztette állampolgárainkat a törökországi utak veszélyére. Azután, ami tegnap történt, nem tudjuk kizárni, hogy lesznek újabb incidensek. És ha lesznek, akkor reagálnunk kell" - mondta az orosz államfő.

Szerinte az ankarai vezetés szándékosan elősegíti Törökország iszlamizálódását.

„A probléma nem a tegnapi tragédia, sokkal mélyebb annál. Azt látjuk, hogy a jelenlegi török vezetés több éve olyan politikát folytat, amellyel szándékosan elősegíti az ország iszlamizálódását" - idézte őt a TASZSZ orosz hírügynökség.

Az államfő bejelentette ezenkívül, hogy elrendelte Sz-300-as légvédelmi rendszer telepítését a szíriai orosz légi támaszpontra.


Válaszoltak a törökök

Figyelmeztette Moszkvát Ahmet Davutoglu török miniszterelnök, hogy „az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harc nem szolgálhat ürügyül ahhoz, hogy támadják a szíriai türkméneket is”.

A kormányfő a török kormánypárt, az iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) gyűlésén mondott
beszédében megjegyezte: nyitva tartja a kommunikációs csatornákat Oroszországgal.