Putyin mini tengeralattjáróban kutatta a bizánci kincseket

Fotó: RIA NOVOSTI / ALEXEI NIKOLSKY

-

Az orosz elnök kedden a Krím félsziget partjainál egy rég elsüllyedt bizánci kereskedőhajóhoz merült le búvárhajón a Fekete-tengerben.


Vlagyimir Putyin a fennállásának 170. évfordulóját ünneplő Orosz Földrajzi Társaság expedícióján vett részt a tavaly márciusban Oroszországhoz csatolt Krímben. A Kreml arculattervezői által sportos életvitelű, strapabíró és semmilyen különleges vagy veszélyes próbatételtől sem visszariadó államférfiként reklámozott politikus szakemberek kíséretében 83 méteres mélységbe ereszkedett le a tengerben Szevasztopol közelében. A kaland után újságíróknak nyilatkozva nem zárta ki, hogy búvárfelszerelésben is meg tudta volna tenni az utat. Hozzátette, hogy ilyen mélységekbe inkább szakembereknek kell leereszkedniük.


A valószínűsíthetően 10-11. századból származó bizánci hajó maradványait az oroszországi Rosztovban működő búvárklub tagjai fedezték fel május elején a krími Balaklava-öbölben.

A 62 éves Putyin a korábbi években hol szibériai darvakat tanított repülni, kihalófélben lévő, ugyancsak szibériai tigriseket engedett szabadon, vagy éppen görög amforákat hozott fel az Azovi-tengerből. Erről a 2011. augusztusi népszerűsítő akcióról később azt írták a sajtóban, hogy kimondottan számára helyezték el a búvárok a régészeti leleteket a tenger mélyén.

Putyin 2013-ban ugyancsak az Orosz Földrajzi Társaság által szervezett akció keretében merült alá a Finn-öbölben, ahol egy 1869-ben elsüllyedt orosz fregatt maradványait kutatták fel. 2009-ben a Bajkál-tóban 1395 méteres mélységbe merült a mélyvízi kalandozást kedvelő orosz államfő.