Putyin mindenkivel összefogna az Iszlám Állam elleni harcban

Fotó: RIA NOVOSTI / ALEXEI NIKOLSKY

-

Az orosz elnök is felszólalt a New York-i ENSZ-közgyűlésen.


Vlagyimir Putyin azt mondta, azért támogatja a szír elnököt, Bassár el-Aszadot, mert ő az egyetlen, aki igazán harcol az Iszlám Állam és más terrorcsoportok ellen Szíriában. Szerinte „hatalmas hiba” megtagadni az együttműködést a szíriai kormánnyal és csapataival.


Majd a muzulmán vallási vezetőknek címezve úgy fogalmazott, hogy az ő szerepük elengedhetetlen, hogy ne csatlakozzanak többen a szélsőséges csoportokhoz.

Az orosz elnök kijelentette, országa mint a ENSZ Biztonsági Tanácsának jelenlegi elnöke, egy olyan indítványt akar elfogadtatni, amelynek célja, hogy összefogjon minden olyan erőt, amely harcol az Iszlám Állam ellen és más terrorista szervezetek ellen. Egy ilyen koalíció szerinte hasonló lenne a Hitler elleni összefogással.

Putyin szerint a közel-keleti demokratikus forradalmak nyugati exportja erőszakhoz, szegénységhez és társadalmi katasztrófához vezetett, ebből pedig a szélsőségesek húztak hasznot. Hasonló volt szerinte az ukrajnai válság is egy kívülről irányított „katonai puccs” volt.

Bár nem nevezte meg szó szerint, de az Egyesült Államokat is kritizálta, mert szerinte az a hidegháború után létrejött dominancia egyetlen központja, és amely az ENSZ megkerülésére törekszik.

A globális gazdaságról és a világ kereskedelméről elmondta, hogy a játék szabályai megváltoztak, és most már csak a kiváltságosok szűk csoportja vezeti azt. Hozzátette, hogy az Oroszország ellen meghozott szankciók ellentétesek voltak az ENSZ elveivel. Hozzátette, hogy a kelet-ukrajnai rendezésnek figyelembe kell vennie az ottlakók akaratát is.


A közgyűlésen korábban már felszólalt Barack Obama amerikai elnök is, aki azt mondta, bárkivel együttműködnek az Iszlám Állam ellen, így Oroszországgal és Iránnal is, de azt is megüzente az Aszadot támogató Putyinnak, hogy a szíriai diktátort el kell távolítani. Obama beszédéről bővebben itt írtunk.