Putyin miatt kellett emigrálnia az orosz Zuckerbergnek?

Fotó: vkontakte / vkontakte

-

Elhagyta Oroszországot Pavel Durov, a VK nevű orosz közösségi oldal alapítója, aki korábban nem volt hajlandó adatokat átadni az orosz titkosszolgálatnak.


Durov állítólag kedden utazott el Oroszországból, egy nappal azután, hogy a portál elfogadta a lemondását. Durov az amerikai TechCrunch számítástechnikai hírportál kérdésére közölte, hogy nincs Oroszországban, és nem is szándékozik visszatérni. A 29 éves férfi – akit Mark Zuckerberg, a Facebook amerikai közösségi oldal alapítója után orosz Zuckerbergnek is neveznek – attól tart, hogy ez nem is lenne lehetséges, miután nyilvánosan elutasította a hatóságokkal való együttműködést.

„Oroszország jelenleg sajnos nem alkalmas az internetes üzletágra”
– jegyezte meg Durov, hozzátéve, hogy valószínűleg még az idén külföldön új mobiltelefonos közösségi hálózatot alapít.


Putyin miatt kellett távoznia?

A portál alapítója még egy előző heti posztjában közölte, hogy tavaly decemberben elutasította az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) követelését, és nem adta át a kijevi tüntetéseket szervezők személyes adatait. A bejegyzéshez mellékelt dokumentumok szerint a titkosszolgálat összesen harminckilenc ukrán ember adatait akarta megszerezni két törvényre hivatkozva. Durov szerint a VKontaktye – amely később VK-ra változtatta nevét – arra hivatkozva tagadta meg az adatok átadását, hogy az orosz szervek joghatósága nem terjed ki ukrajnai személyekre. A Facebook után Európa második legnagyobb közösségi oldalának számító, mintegy negyedmilliárd felhasználóval rendelkező VK alapítója az előző héten azt is bejelentette, hogy végleg kiszállt a 2006-ban általa alapított cégből. A VK hétfőn fogadta el Durov lemondását. A közösségi oldalnak már korábban is voltak problémái az FSZB-vel, tavaly például rövid időre tiltólistára helyezték a hatóságok, miután Vlagyimir Putyin államfő ellenfelei a VKontaktyén szervezték tiltakozó megmozdulásaikat. Durov korábban azzal hívta fel magára a nemzetközi sajtó figyelmét, hogy munkát ajánlott Edward Snowdennek, az amerikai titkos adatgyűjtést leleplező, Moszkvában menedékjogot kapott informatikusnak.


- - Több százezer rubeles pénzbírsággal sújtotta egy moszkvai bíróság Alekszej Navalnij vezető orosz ellenzékit kedden egy Twitter-bejegyzése miatt. Az orosz főváros Babuskinszkij kerületi békéltető bírósága 300 ezer rubel (körülbelül 1,9 millió forint) megfizetésére kötelezte a politikust, miután bizonyítottnak találta, hogy Navalnij megrágalmazott egy helyi önkormányzati képviselőt, „kábítószerfüggőnek” nevezve az illetőt. A neves orosz ellenzéki hiába hivatkozott arra, hogy március vége óta egy ellene folyó büntetőeljárás miatt házi őrizetben van, és a hatóságok még azt is megtiltották neki, hogy az internetet használja. A büntetés-végrehajtási szolgálattól igazolást is beszerzett arról, hogy nem sértette meg a házi őrizet szabályait. Azt mondta, hogy gyakorlatilag bárki hozzáférhet az ő Twitter-üzeneteihez. Alekszej Navalnijt tavaly öt év felfüggesztett börtönre ítélték Oroszországban egy sikkasztási ügyben. Azóta fivérével együtt újabb pénzügyi visszaéléssel vádolják. A hatóságok a házi őrizetben megtiltották számára a kapcsolattartást a külvilággal. A politikust, aki korrupcióellenes küzdelméről vált híressé, Vlagyimir Putyin orosz elnök legkíméletlenebb ellenfelének tartják. Aktív szervezője volt a 2011-2012-es oroszországi hatalomellenes megmozdulásoknak. Navalnij tavaly szeptemberben a Kreml hallgatólagos jóváhagyásával, büntetőügyei ellenére is indulhatott a moszkvai főpolgármester-választáson, ahol a második legtöbb szavazatot kapta. Később megválasztották a Progresszív párt elnökének, és bejelentette, hogy az idei önkormányzati választásokon is meg akarja méretteti magát. A hatalom továbbra is tart tőle, amit az is jelez, hogy az állami Gazprom energetikai cég médiaholdingjához tartozó orosz NTV televízió márciusban egy olyan riportot sugárzott, amelyben az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséghez (CIA) fűződő kapcsolatokkal és külföldi pénzügyi támogatások felhasználásával vádolta meg Alekszej Navalnijt.