Putyin megsértődött, mert az amerikaiak gyilkosnak nevezték

Fotó: RIA Novosti / Sergey Guneev

-

Donald Trump szerint az USA sem ártatlan.


A Kreml bocsánatkérést vár a Fox Newstól, mert műsorvezetőjük a Donald Trumppal készített interjújában gyilkosnak nevezte Vlagyimir Putyint – mondta Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője. „Megengedhetetlennek és sértőnek tartjuk a Fox News tudósítójának szavait.


Helyesnek tartanánk, ha bocsánatkérést kapnánk az orosz elnök címére a tisztelt tévétársaságtól

– mondta Peszkov. A szóvivő nem kívánta kommentálni Trump válaszát az újságírói kijelentésre.

A Fox News vasárnap sugárzott interjút az amerikai elnökkel. Amikor Trump azt mondta, hogy tiszteli Putyint, a riporter, Bill O'Reilly szóba hozta a Nyugat Putyin-ellenes vádjait, és gyilkosnak nevezte az orosz elnököt. „... sok gyilkos van, és nálunk is van sok gyilkos. Maga mit gondol,


a mi országunk olyan ártatlan?

– mondta Trump. Szerint az Egyesült Államoknak „jobb kijönni Oroszországgal, mint nem”.


Máshogy gondolják

Peszkov szerint nem akadályozhatja Moszkva és Washington kölcsönösen hasznos, rugalmas kapcsolatainak kiépítését az, hogy egy sor nemzetközi és regionális politikai kérdésben, köztük Iránt illetően is szögesen ellentétes a véleményük. A szóvivő szerint a Kreml nem ért egyet Trumppal abban, hogy Irán az „első számú terrorista állam”.

„Önök tudják, hogy Oroszországnak jó partneri kapcsolatai vannak Iránnal, egy sor kérdésben együttműködünk, nagyra tartjuk a kereskedelmi-gazdasági kapcsolatainkat, amelyek – reményeink szerint – tovább fognak fejlődni” – mondta Peszkov.

A szóvivő reagált Trump és Petro Porosenko ukrán államfő minapi telefonbeszélgetésére is. Arról a Fehér Ház úgy tájékoztatott, hogy „megvitattak egy sor kérdést, köztük a régóta húzódó konfliktust Ukrajna és Oroszország között”.

Peszkov szerint „Ukrajna és Oroszország között nincs konfliktus.


A Donyec-medence válsága kizárólag Ukrajnán belüli konfliktus.