Putyin csúnyán odacsapott az amerikabarát szíreknek

Fotó: Getty Images / China Photos

-

Lerombolták az egyik amerikaiak által kiképzett szíriai lázadó csoport legnagyobb fegyverraktárát. Az amerikaiak szerint az oroszok több mint 90%-ban nem is az Iszlám Államot támadják.


Orosz harci gépek szerdán lerombolták az amerikaiak által kiképzett egyik szíriai lázadó csoport legnagyobb fegyverraktárát.

Hasszán Hadzs Ali, a Liva Szukor al-Dzsabal nevű ellenzéki csoport vezetője egy héten belül már másodszor számolt be arról, hogy orosz légicsapások célpontjává váltak. Október elsején állítólag mintegy húsz rakétát lőttek ki szervezetének katonai kiképzőtáborára Idlíb tartományban.

Ezt az ellenzéki csoportot a szíriai kormányhadsereg volt katonái hozták létre (vezetőjük a hadseregből dezertált kapitány), mérsékelt ellenzéki erőként tartják őket számon. Tagjai katari és Szaúd-arábiai CIA-egységektől kaptak kiképzést.

Hadzs Ali szerint azért kerültek az oroszok célkeresztjébe, mert ez a szervezet az egyik legerősebb szárnya a Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen harcoló Szíriai Szabad Hadseregnek (SZSZH). Utóbbi olyan szervezet, amely több felkelőcsoport törékeny szövetségéből áll, de központi irányítással nem rendelkezik.

Oroszország egy héttel ezelőtt indította meg légitámadásait a négy éve háború sújtotta közel-keleti országban, hivatalosan az Iszlám Állam visszaszorításának céljával. Nyugati és helyi ellenzéki források azonban arról számoltak be, hogy több bevetés során nem a szélsőségeseket, hanem a nyugati támogatással bíró szíriai felkelőket bombázták. Washington és London attól tart, hogy Moszkvának inkább Bassár el-Aszad rezsimjének fenntartása áll az érdekében, mint a terroristák elleni harc.

Ugyanakkor a fentiekkel szemben Putyin ma úgy nyilatkozott, hogy készen áll rá, hogy kapcsolatot létesítsen az SZSZH-val, annak érdekében, hogy elősegítse az SZSZH és az elnökhöz hű szíriai hadsereg esetleges egyesülését, ami előrelépést jelenthetne az Iszlám Állam és más terrorista szervezetek elleni küzdelemben.


Washington magyar idő szerint szerda este úgy nyilatkozott, hogy Oroszország eddigi szíriai légicsapásainak több mint 90%-a nem az Iszlám Állam vagy az al-Káida ellen irányult.