Putyin: megállapodott Aszad a felkelőkkel

Fotó: RIA NOVOSTI / ALEXEY DRUZHININ

-

Megállapodás született a szíriai általános tűzszünetről a szíriai kormány és a felkelők között.


Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkvában bejelentette, hogy Szíriában a harcoló felek között éjféltől beáll a tűzszünet írja a BBC.

Az orosz elnök azt mondta, három dokumentumot írtak alá. Az első a szíriai kormány és a fegyveres ellenzék közötti tűzszünetről szól Szíria területén, a második a fegyvernyugvás betartásának ellenőrzését célzó intézkedésekről. A harmadik dokumentumban pedig egy nyilatkozatban az aláírók kinyilvánítják, hogy készek a szíriai béketárgyalások megkezdésére.

A török külügyminiszter, Mevlüt Çavuşoğlu azt mondta, hogy Törökország is közreműködik a megállapodás elősegítésében. A fegyverszünet azonban nem vonatkozik a két fő dzsihadista csoportra: az Iszlám Államra (ISIS), illetve a Jabhat Fateh Al-Sham (korábban Al-Nuszra Front) nevű szervezetre.

Moszkva és Ankara is tárgyalt már az Aleppóra vonatkozó tűzszüneti megállapodásról. A szíriai városban több tízezer felkelő van, de számos civilt is evakuálni kellett a kormányzati erők támadása miatt.

Az előző, az ENSZ közvetítésével létrejött tűzszüneti kezdeményezés hamar összeomlott, mivel az Egyesült Államok és Oroszország nem tudott megállapodni.