Putyin még mindig tárgyalna Phenjannal

Forrás: AFP

-

Tárgyalásokra szólított fel az észak-koreai kísérleti robbantás után vasárnap délelőtti közleményében az orosz külügyminisztérium, egyúttal arra figyelmeztetve, hogy Phenjan számára súlyos következményekkel jár, ha folytatja a nukleáris fegyverek elterjedését gátoló rend aláásását.


Az orosz diplomáciai tárca arra a phenjani bejelentésre reagált, amely szerint Észak-Korea interkontinentális rakétába szerelhető termonukleáris robbanószerkezetet próbált ki. Oroszország minden érintett felet arra szólít fel, hogy haladéktalanul térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz - szögezte le a nyilatkozat.

Az orosz külügyminisztérium azon a véleményen van, hogy ez az egyetlen eszköz a Koreai-félszigeten kialakult problémáinak megoldására, beleértve a nukleárist is - hangsúlyozta az állásfoglalás.

Moszkva jelezte, hogy ezen a téren kész a közös erőfeszítésekre, egyebek között az orosz-kínai "útitervvel" összhangban.

A külügyminisztérium sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy az észak-koreai vezetés a nukleáris fegyverek elterjedését gátoló rendszer aláásását célzó lépéseivel "súlyos fenyegetést teremt a Koreai-félsziget és az egész térség békéje és biztonsága számára".

"Ennek az irányvonalnak a folytatása komoly következményekkel jár magára a KNDK-ra nézve" - állt a közleményben.

A tárca mély nyugtalanságának adott hangot amiatt, hogy az észak-koreai kísérlet az ENSZ BT-határozatok és a nemzetközi normák demonstratív megsértését jelentik, ami a "kiérdemli a leghatározottabb elítélést".

Előzőleg Kína és Dél-Korea élesen elítélte, hogy Észak-Korea kísérleti robbantást hajtott végre vasárnap hajnalban.