Putyin szerint a törökök benyaltak az USA-nak

Fotó: MTI/EPA / Szergej Csirikov

-

Nincs kilátás a török kormányhoz fűződő kapcsolatok javítására, Törökország „lopakodó iszlamizációja” pedig Oroszország nemzetbiztonságát fenyegeti – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön, a több mint háromórás évértékelő moszkvai nemzetközi sajtótájékoztatóján.A világpolitikai kérdések mellett az újságírók a lányairól is kérdezték. Annyit árult el, hogy mindhárman dolgoznak és egyenként három nyelvet beszélnek.


Az államfő szerint a szíriai válságot kizárólag politikai eszközökkel lehet rendezni, de Moszkva sosem fog beleegyezni abba, hogy külső erő döntse el, ki vezesse az arab országot. Az orosz elnök úgy vélekedett, hogy a jelenlegi török vezetéssel gyakorlatilag nem lehet megegyezésre jutni. Hangsúlyozta, hogy az orosz Szu-24-es katonai repülőgép lelövése „ellenséges lépés” volt, és érthetetlen, hogy mi késztette erre Ankarát.


A török légierő F-16-os vadászgépe november 24-én lőtte le az orosz Szu-24-es vadászbombázót a szíriai határ térségében. Ankara arra hivatkozik, hogy az orosz gép megsértette Törökország légterét. Moszkva azt állítja, hogy a gép Szíria felett repült. A gépet ért találat után mindkét pilóta katapultált Szíria légterében, de egyiküket a lázadók agyonlőtték.


Talán a török vezetésben valaki úgy döntött, hogy megnyalja az amerikaiakat egy bizonyos helyen, de nem tudom, hogy kell-e ez az amerikaiaknak

– mondta az orosz elnök, kijelentését pedig tapssal fogadták a teremben összegyűlt újságírók. Felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszország a gép lelövése után Sz-400-as légvédelmi rakétarendszereket telepített a nyugat-szíriai Latakiában lévő Hmejmim orosz katonai támaszpontra. Megjegyezte: ha eddig a török gépek berepültek és megsértették Szíria légterét, "akkor most repkedjenek"!

Vlagyimir Putyin szerint Törökország "lopakodó iszlamizációja" Oroszország nemzetbiztonságát fenyegeti, mert az előbbi országban lelnek menedékre és gyógykezeltetik magukat az észak-kaukázusi muzulmán szélsőségesek.A lopakodó iszlamizáció is idegesít minket. Azt látjuk és észleljük, hogy Törökországban vannak például az Észak-Kaukázusból származó fegyveresek. Többször mondtuk a partnereinknek, hogy mi ilyet nem teszünk Törökországgal. Ennek ellenére ott vannak, gyógykezeltetik magukat, oltalmazzák őket. Majd ugyanők kihasználva a vízummentes beutazás lehetőségét, török útlevelekkel érkeznek hozzánk, majd elillannak

– mondta. Hangsúlyozta: ez volt az elsődleges oka annak, hogy Oroszország nemzetbiztonsági megfontolásokból megszüntette a vízummentes utazási rendet Törökországgal. Putyin megjegyezte, hogy Kemal Atatürk, a Török Köztársaság alapítója „forog a sírjában”, látván a mostani törökországi helyzetet.


Az orosz államfő Szíriával kapcsolatban kifejtette, hogy a polgárháború sújtotta közel-keleti országban uralkodó válságot kizárólag politikai eszközökkel lehet rendezni, de Moszkva sosem fog beleegyezni abba, hogy külső erő döntse el, ki vezesse az arab országot. Ugyanakkor leszögezte, Moszkva támogatja az Egyesült Államok erőfeszítéseit a Szíriáról szóló BT-határozattervezet előkészítéséről. A dokumentum tervezetét John Kerry amerikai külügyminiszter mutatta be keddi moszkvai látogatásán, és az egészében elfogadható Moszkva számára – mondta.

Megjegyezte azt is, hogy Szíria jövőjét illetően Oroszország elképzelései többnyire hasonlóak az Egyesült Államokéhoz. Az orosz fegyveres erők addig maradnak Szíriában, ameddig a kormánynak ott szüksége van rájuk – tette hozzá.


Iszlám Állam olaja valakit nagyon érdekel a térségben

Putyin beszélt arról is, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet az illegális olajkereskedelmet és feltehetően egy - az államfő által meg nem nevezett - harmadik fél érdekeit védi a térségben. Úgy fogalmazott, hogy ott „hatalmas, ipari méretekben” folyik az olajcsempészet, amely védelmezéséhez katonai erőre van szükség. Példaként hozta fel, hogy az orosz katonai hírszerzés csaknem 11 ezer, üzemanyag-szállító tartálykocsiból álló konvojt fedezett fel egy térségben.


Ukrajna

Putyin a kelet-ukrajnai válságról szólva kijelentette: Moszkva sosem mondta, hogy nem voltak a katonai szférában is feladatokat ellátó (orosz) emberek Kelet-Ukrajnában.


Ez viszont nem azt jelenti, hogy orosz sorkatonák vannak ott. Érzékelni kell a kettő közötti különbséget!

– hangsúlyozta. Putyin szerint Oroszország a kelet-ukrajnai konfliktus mielőbbi rendezésében érdekelt, és kész az ukrán kormánnyal szembenálló felkelőket rávenni arra, hogy a kijevi hatalommal kompromisszumos megoldást keressenek a válság politikai rendezésére.

Putyin hozzátette, országa nem tervez szankciókat hozni Ukrajna ellen, de Kijev elveszíti a kiváltságait és kedvezményeit a kereskedelemben, miután a jövő év elejétől életbe lép az Európai Unió és Ukrajna között a szabadkereskedelmi megállapodás. Ehhez hozzáfűzte, hogy az Európai Unió vezetői arra kérték, hogy Oroszország ne fossza meg ezektől Ukrajnát.


Az elnök sokat foglalkozott sajtótájékoztatóján gazdasági és belpolitikai kérdésekkel, és kitért a külföldi médiát is élénken foglalkoztató, lányai hollétével kapcsolatos kérdésre. Cáfolta azokat az értesüléseket, miszerint két lánya külföldi oktatási intézményekben tanult volna. Elmondása szerint büszke a két lányára (Marijára és Katyerinára), akik Oroszországban élnek, tanulnak és dolgoznak, és három európai nyelven beszélnek folyékonyan.