Putyin fenyegeti Magyarországot?

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

Putyin, amint az az orosz tévében is látható-hallható, éles utalást tett Paks ügyében, amikor a Roszatom vezetőjével találkozott. Utóbbi úgy fogalmazott: nagy a nyomás a magyarokon, de a szerződés hatályba fog lépni.


Az orosz elnök szerint káros lenne Magyarország nemzeti érdekeinek, ha visszautasítaná az együttműködést a Roszatommal. Vlagyimir Putyin erről a Szergej Kirijenkó Roszatom-vezérrel való találkozóján beszélt.


A Reuters idézte az orosz televízió tudósítását (lásd alább), amelyben a Roszatom elnöke úgy fogalmazott: a magyar kormány nagyon határozottan ragaszkodik a paksi atomerőmű bővítéséről szóló szerződés teljesítéséhez. Utalt azonban arra is, hogy nyilvánvalóan nyomást gyakorolnak a magyarokra, még a Financial Times is megpróbálta azt közölni, hogy az Európai Unió megállította a magyar kérést. A Financial Times március 12-én saját értesüléseire hivatkozva arról írt, hogy az EU blokkolta Magyarország 12 milliárd eurós atomenergetikai megállapodását Oroszországgal amiatt, hogy az Euratom nem járult hozzá a nukleáris fűtőanyag Oroszországból történő kizárólagos importjához.

Míg Navracsics Tibor EU-biztos elsőre megerősítette a brüsszeli blokkolás hírét, addig a magyar kormány ezt hevesen cáfolta, és helyreigazítást kért a laptól, illetve pert is indított ellene. Később kiderült, hogy pontatlanok voltak a lap értesülései. Az Euratom ugyanis nem véglegesen blokkolta a fűtőanyag-beszerzést, és módosításokkal hozzájárult ahhoz.

A Roszatom vezetője azt közölte:


Megkaptuk a magyar kormánytól a megerősítést, hogy minden szerződés a projektek széles körében továbbra is érvényben van – a paksi atomerőmű bővítése, az üzemanyaggal való ellátása és a szolgáltatások is –, ez egy nagyon nagy és komoly portfólió. Mindent megerősítettek, minden területen zajlik az együttműködés, és a szerződés hatályba fog lépni.

Így referált a Roszatom vezetője – a videó végén emlegetik Magyarországot