Putyin leállította az egyiptomi orosz járatokat

Fotó: MTI/EPA / Anatolij Malcev

-

Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte pénteken az Egyiptomba tartó összes orosz légi járat felfüggesztését, és utasította a kormányt, hogy dolgozza ki az Egyiptomban tartózkodó orosz állampolgárok hazahozatalának mechanizmusát - jelentette be Moszkvában Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő.


Az államfőnek a belbiztonsági és kémelhárítási feladatokat ellátó Szövetségi Biztonsági Szolgálat tanácsolta az intézkedést. Putyin elfogadta a javaslatot, és megbízta a kormányt, hogy ültesse át a gyakorlatba. Azt is garantálni kell, hogy hazatérjenek az orosz állampolgárok az arab országból - mondta a szóvivő.


Az intézkedés mindaddig hatályban marad, amíg ki nem derítik a múlt szombati Sínai-félszigeti légi katasztrófa okát.


Nem zárható ki a merénylet

Korábban az amerikaiak és a britek is felvetették annak lehetőségét, hogy a lezuhant gépet mégis merénylet érte. Információik szerint erős a gyanú, hogy az orosz repülőgép fedélzetére vagy egy utas, vagy a sarm-es-sejki repülőtér egy alkalmazottja pokolgépet vitt fel.

Az orosz elnök szóvivője korábban nem zárta ugyan ki a terrortámadás lehetőségét, de Moszkvában hangsúlyozták, hogy amíg nincs bizonyíték, nem érdemes találgatni, mi történt. Putyin mai döntése alapján mégis komolyan vette az amerikaiak és a britek értesüléseit.