Putyin lánya titokban milliárdos oligarchafeleség

Fotó: REX / Pawel Dudzik

-

Kevés ember van, akinek a legapróbb mozdulatára is annyi figyelem irányulna, mint Vlagyimir Putyinéra. Az orosz elnöknek eddig mégis sikerült a családját a reflektorfényen kívül tartania. A Reuters most utánajárt, hogyan alakul a kisebbik Putyin-lány, Katerina élete, és mint kiderült, az álnéven élő, 29 éves nő az új oligarchageneráció egyik oszlopos tagja. A rendszer kritikusai szerint fennáll a veszélye, hogy nemsokára minden gazdasági hatalom néhány család kezében fog összpontosulni Oroszországban.


A jelek szerint kifizetődő dolog Putyin barátjának, volt kollégájának vagy családtagjának lenni – a másfél évtizede hatalmon levő elnök környezetében egymást érik a mesés meggazdagodások és felívelő karrierek. Maga Putyin azonban – támogatói szerint – felette áll az anyagi javak hajhászásnak, bár a szűkölködéstől azért valószínűleg neki sem kell tartania. A világ legbefolyásosabb embere vagyonbevallása szerint évi 34 millió forintot keres, két szerény ingatlan tulajdonosa és részesedése van egy mélygarázsban is.


A Reuters kutakodása szerint azonban lánya, Katerina jobban teljesít – legalábbis anyagi értelemben. Amellett, hogy ő maga is fontos pozíciókat birtokol, fiatal oligarcha férje és az orosz gazdasági elit új generációja is mögötte áll. Katerina gazdag barátainak nagy része Putyin gazdag barátainak a gyerekei közül kerül ki, a dollármilliók pedig ide-oda áramlanak közöttük.


Katerina versenyszerűen akrobatikus rock and rollozik. Egy svájci világbajnokságon 5. helyezést ért el


Az álnéven élő Katerina személyazonosságát sokáig csak találgatni tudta a média, amíg egy bennfentes orosz üzletember meg nem erősítette a Reutersnek, hogy a 29 éves nő a Tyihonova vezetéknevet használja. Andrej Akimov, a Gazprombank elnökhelyettese elmondta, hogy gyerekkora óta ismeri Katerinát, és Tyihonova valójában Putyin lánya.

Katerina férje nem más, mint Kirill Samalov, Putyin régi barátjának, Nyikolaj Samalovnak a fia. Az idősebbik Samalov annak a Bank Rossiyának a résztulajdonosa, amelyet amerikai tisztviselők csak az orosz elit személyes pénzintézeteként emlegetnek.

A Reuters által megkérdezett pénzügyi elemzők 2 milliárd dollárnyira becsülik a fiatal házaspár vállalati részesedéseit, melyek nagy részét egy jelentős kőolajipari vállalat részvényei teszik ki. A részvényeket Kirill Samalov Putyin egy másik régi barátjától, Gennadij Timcsenkótól szerezte, akitől egyébként egy 3,7 millió dollárra becsült biarritzi luxusingatlant is vásárolt, nem tudni, mennyiért.


Putyin gyermekeiről nem sok hivatalos kép készült az elnök hatalomra kerülése óta


Katerina az akadémiai pályán is óriás léptekkel halad, jelenleg közpénzből finanszírozott projekteket vezet a moszkvai egyetemen. Az általa menedzselt programokat több millió dolláros összegekkel támogatják meghatározó állami vállalatok, melyeket Putyin volt KGB-s kollégái vezetnek, akikkel az elnök még Drezdában dolgozott együtt.

Olga Kristanovszkaja, Putyin pártjának, az Egységes Oroszországnak egy volt tagja szerint egy új arisztokrácia kezd kialakulni az állami vállalatok élén azzal, hogy a Putyin-közeli erős emberek gyerekei megöröklik a gazdasági kulcspozíciókat. „Sokan úgy gondolják, nem dolgoztak meg ezekért a helyekért, és az kérdezik, kik ezek emberek” – fogalmazott a szociológus.

Egy ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij a Reutersnek adott interjújában neofeudális rendszerként írta le az orosz berendezkedést. „Ma Oroszországban teljesen normális, hogy az állami bankok igazgatóságát a titkosszolgálati vezetők gyerekei irányítják, akiknek a nagy része még be sem töltötte a harmincat” – mondta. „Ez több egyszerű dinasztikus öröklésnél. A gyerekek nemcsak a szüleik pozícióját öröklik, de bármilyen helyet választhatnak, ami csak megtetszik nekik. Valós a veszélye annak, hogy hamarosan minden erőforrás 5-7 család kezében fog összefutni.”


Vlagyimir Putyin és lánya, Marija Putyina


Putyin másik lánya, Marija szintén új vezetéknév alatt él. Úgy tudni, egy holland üzletember, Jorrit Joost Faassen feleségeként felvette a férfi nevét. Marija jelenleg a moszkvai egyetemen végzi phd tanulmányait és számos publikációja jelent már meg az endokrinológia, vagyis a orvostudomány hormonokkal és azok zavaraival foglalkozó szakterületén.