Putyin kivonja az orosz csapatok egy részét Szíriából

Fotó: AFP/France2 / DOMINIQUE DERDA

-

Az orosz elnök váratlanul meglátogatta a hmejmími orosz légi támaszpontot.


"A védelmi miniszternek és a vezérkari főnöknek parancsba adom: kezdjék el az orosz csapatkontingens kivonását állandó állomáshelyeire" – mondta a bázis személyi állománya előtt Vlagyimir Putyin. Az orosz fegyveres erők főparancsnoka be nem jelentett látgatáson kereste fel szíriai Hmejmímet.

Az orosz elnök Kairóba és Ankarába is ellátogat, hogy találkozzon Abdel-Fattáh esz-Szíszi és Recep Tayyip Erodgan elnökükkel. Hmejmímben Bassár el-Aszad szíriai elnökkel is tárgyalt. Putyin szerint az orosz fegyveres erők és a szíriai hadsereg a nemzetközi terrorizmus legharcképesebb csoportosulását zúzták szét.

"Ezzel kapcsolatban döntés született arról, hogy a Szíriai Arab Köztársaság területén tartózkodó orosz kontingens jelentős része hazatér Oroszországba" – mondta. "Ha a terroristák még egyszer felemelik fejüket,


olyan csapásokat mérünk rájuk, amilyeneket még nem láttak."

"Sohasem felejtjük el azokat az áldozatokat és veszteségeket, amelyeket a terrorizmus elleni küzdelemben hoztunk meg itt, Szíriában és Oroszországban" – mondta Putyin. "De ez nem késztet bennünket arra, hogy ölbe tegyük a kezünket és visszavonuljunk. Ez egyáltalán nem jellemző népünkre. Ellenkezőleg, ez az emlékezet erőt ad az abszolút gonosz, a nemzetközi terrorizmus kiirtásához, bármilyen álarcban is jelentkezzen" – mondta az elnök, és gratulált a katonáknak a "fényes győzelemhez".

Szíriát sikerült szuverén és független államként megőrizni, és megteremteni a feltételeket az ENSZ égisze alatt lefolytatandó politikai rendezéshez. A részleges csapatkivonás után is tovább működik majd az orosz békéltetőközpont, valamint az állandó hmejmími orosz légi bázis és a tartuszi haditengerészeti támaszpont.

Oroszország 2015. szeptember 30-án avatkozott be a szíriai polgárháborúba az Aszad-rezsim oldalán. Moszkva ezzel megfordította a háború menetét, és légicsapásokkal, vezérkari és diplomáciai támogatással, valamint hírszerzéssel, különleges egységekkel, katonai tanácsadókkal, fegyverszállításokkal és humanitárius segéllyel támogatja Damaszkuszt.