Putyin kedvenc amerikai lobbistájával találkozik Orbán a jövő héten

Fotó: AFP / SAUL LOEB

-

Dana Rohrabacher egy republikánus képviselőkből álló delegáció tagjaként érkezik Budapestre a jövő héten, és Orbán Viktorral is találkozik – értesült a VS.hu. Információnkat Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke is megerősítette.


Amerikai kongresszusi képviselőkből álló delegáció érkezik a jövő hét második felében Budapestre – értesült a VS.hu. Információink szerint az utat teljes egészében a Miniszterelnökségen szervezik, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban értesüléseink szerint még az Amerikáért felelős főosztály munkatársai sem tudtak az érkezőkről.

A delegáció tagja lesz Dana Rohrabacher is, a képviselők többek között Orbán Viktorral folytatnak tárgyalásokat – ezt Havasi Bertalan miniszterelnöki szóvivő is megerősítette a VS.hu megkeresésére. Dana Rohrabacherről a 444.hu közölt nemrég részletes portrét. Eszerint a képviselő még a mára eléggé szétzilált állapotba került Republikánus Párton belül is a nehezen vállalható politikai szereplők közé tartozik. Szélsőségesen tudományellenes, összeesküvés-elmélet hívő, egy ízben például arról tartott sajtótájékoztatót, hogy szerinte az őskorban a dinoszauruszok bélgáza okozott klímaváltozást.

Ennél fontosabb azonban, hogy Dana Rohrabacher Vlagyimir Putyin egyik legfőbb lobbistájának számít Washingtonban. Ellenzi az ukrán konfliktus nyomán Oroszországgal szemben bevezetett szankciókat, szerinte a Krím-félsziget egy demokratikus választás nyomán került Oroszországhoz, Putyin pedig demokráciát teremtett Oroszországban.

Dana Rohrabacher ugyanakkor az Orbán-kormány egyik támogatója, egyik főszereplője volt például annak a tavalyi amerikai kongresszusi meghallgatásnak, ahol szinte csak dicséretet kapott a kormány a magyarországi demokrácia állapota miatt.