Putyin jóváhagyta a krími csatlakozás szerződéstervezetét

Fotó: Europress/AFP/Dmitry Lovetsky / Europress/AFP/Dmitry Lovetsky

-

Az orosz elnök kedden jóváhagyta a Krím csatlakozásáról szóló orosz-krími szerződéstervezetet, s ennek következményeként az Oroszországi Föderáció új "alanyainak" létrehozását. Vlagyimir Putyin kedden az orosz törvényhozás mindkét házát tájékoztatta a fejleményekről.


Az orosz államfő még hétfőn aláírt rendeletét kedden hozták nyilvánosságra Moszkvában. A dokumentum szerint az elnök ésszerűnek tartja a tervezett szerződés aláírását „a legmagasabb szinten”, ezzel hivatalosan is jelezte, hogy készen áll a Krím félsziget Oroszországhoz csatolásáról szóló megállapodás jóváhagyására. Ezt megelőzően, kedden reggel Vlagyimir Putyin az orosz törvényhozás mindkét házát tájékoztatta a Krími Köztársaság és Szevasztopol városa Oroszországhoz való csatlakozási javaslatáról, amelyet a vasárnapi népszavazást követően fogadtak el az Ukrajnához tartozó fekete-tengeri félsziget oroszbarát hatóságai. A legutóbbi krími eseményekről itt olvashat.


A Krím beolvadásának forgatókönyve

Az orosz elnök már hétfőn aláírta a Krímet független államként elismerő rendeletet.  Az orosz alkotmány alapján egy új jogi alany befogadását az Oroszországi Föderációba és annak kialakítását a vonatkozó szövetségi alkotmánytörvény szabályozza. Eszerint a befogadást az adott külföldi államnak kell kezdeményeznie, kérve a vonatkozó nemzetközi szerződés megkötését. Ezt követően az orosz államfő értesíti a parlament mindkét házát, majd szükség esetén konzultációkat folytat. A megállapodás aláírása után az államfőnek az alkotmánybírósághoz kell fordulnia, és ha a testület jóváhagyja a szerződést, abban az esetben a törvényhozás alsóházához nyújtja be a megállapodást ratifikációra, s egyúttal a szövetségi alkotmányról szóló törvény módosítását is beterjeszti a dumának. Ez utóbbiban egyebek között meghatározzák az új jogi alany elnevezését, státusát, határait.