Putyin is jóváhagyhatta Litvinyenko meggyilkolását

Fotó: MTI Zrt. Fotószerkesztőség / -

-

Legalábbis egy brit bíróság most erre a döntésre jutott.


Az egykori orosz kémet, Alekszandr Litvinyenkót még 2006-ban mérgezték meg, a feltételezések szerint a teájába tettek polónium-210-et.

Egy brit bíróság szerint igencsak valószínű, hogy Putyin személyesen adott engedélyt a gyilkosságra.

A volt kém felesége a döntés után rendkívüli elégedettségének adott hangot, mondván, a férje a halálos ágyán is az orosz elnököt tette felelőssé.


Elfogatóparancs is van

Nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki a Litvinyenko-gyilkosság két orosz gyanúsítottja ellen - jelentette be csütörtökön a brit belügyminiszter. Theresa May a londoni parlament alsóházában tájékoztatta a képviselőket arról is, hogy a brit pénzügyminisztérium zárolta a két gyanúsított, Andrej Lugovoj és Dmitrij Kovtun Nagy-Britanniában lévő betéteit és egyéb vagyonát.

A belügyminiszter szerint az elfogatóparancs egyrészt az Európai Unió területére, másrészt - mivel az Interpol is nemzetközi körözést adott ki a gyanúsítottak ellen - az EU-n kívüli országokra egyaránt érvényes.


Moszkva persze tagad

Moszkva szerint politikai színezetű a Litvinyenko-gyilkosságról szóló londoni bírósági jelentés, amely szerint az orosz ellenzékit Vlagyimir Putyin orosz elnök jóváhagyásával ölték meg.

Marija Zaharova orosz külügy szóvivő reagálva Robert Owen brit bíró által csütörtökön közzétett végleges jelentésére azt mondta, Oroszország nem is számított arra, hogy a politikai indíttatású és végletekig átpolitizált eljárásról készült végleges bírói jelentés tárgyilagos és elfogulatlan lesz. Leszögezte, hogy ilyen tekintetben Moszkva álláspontja nem változott és jól ismert.

"Sajnáljuk azt, hogy egy tisztán büntetőjogi ügyet átpolitizáltak, elrontva ezzel a kétoldalú kapcsolatok légkörét" - mondta Zaharova.