Putyin is gratulált Blatternek

Fotó: MTI / AP / Pool / Kreml / Ria Novosztyi / Alekszej Druzsinyin

-

Kettészakadt Európa: az orosz elnököt sem zavarják a FIFA korrupciós ügyei.


Vlagyimir Putyin orosz elnök is gratulált Joseph Blatternek, akit pénteken újra megválasztottak a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnökének a szervezet zürichi kongresszusán.

A Kreml szombati közlése szerint Putyin kifejezte reményét, hogy „Blatter tapasztalata, professzionalizmusa és magas tekintélye segíteni fog abban, hogy a futball világszerte még kedveltebb és elterjedtebb játék legyen".

Az orosz elnök megerősítette, hogy Oroszország a 2018-as világbajnokság házigazdájaként készen áll a FIFA-val való közös munkára.

Putyin a FIFA-t érintő, szerdán kirobbant korrupciós botrányról csütörtökön úgy nyilatkozott: az amerikai hatóságok kérésére indított nyomozás Blatter újraválasztását hivatott aláásni.

Blatternek Orbán Viktor is jó munkát kívánt, de David Cameron brit kormányfő nem, a brit fociszövetség pedig felvetette, hogy az európai szövetségnek, az UEFA-nak bojkottálnia kellene a 2018-as vébét.


Marad a 32 csapat

Közben a FIFA bejelentette, hogy nem változott a világbajnoki helyek eloszlása. A 2018-as oroszországi és a 2022-es katari világbajnokságon is 13 csapat vehet részt Európából, és a többi kontinensnek kínált helyek mennyisége sem változik - döntött szombaton a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) végrehajtó bizottsága.


A három év múlva sorra kerülő tornán Oroszország a rendező jogán automatikusan szerepelhet, így Európából összesen 14 válogatott lesz jelen. Az afrikai kontinens 5 együttessel lehet jelen a következő két vb-n, Dél-Amerikának és Ázsiának egyformán 4 vagy 5, Észak- és Közép-Amerikának 3 vagy 4, Óceániának pedig nulla vagy 1 hely jár a pótselejtezőkön elért eredményektől függően.

A 2026-os vb-n változhat a helyzet, mivel a tervekben szerepel, hogy a tornán szereplő csapatok létszámát 32-ről 40-re emelik fel. Erről a végrehajtó bizottság szeptember 24-25-i ülésén tárgyalnak majd, ismét Zürichben.