Putyin hódításai: mintha könyvből olvasná

Fotó: RIA NOVOSTI / ALEXEY DRUZHININ

-

„A Kreml kézikönyve – Oroszország kelet-európai befolyásának bemutatása” címmel mutatta be jelentését a Center for Strategic and International Studies kutatóintézet csütörtökön.


Azt állítják a szakértők, hogy Oroszország gazdasági és politikai intézkedésekkel láncolja magához a kelet-közép-európai országokat, és járatja le a nyugat-európai liberális demokráciát – számol be a Reuters hírügynökség.
A hírügynökség beszámolója szerint a jelentés konkrétan megemlíti Bulgáriát, Magyarországot, Lettországot, Szerbiát és Szlovákiát, ahol az oroszok befolyást szereznek, és uralni akarják az energia- és más gazdasági szektorokat.
Egyes országokban olyan jelentőssé vált az orosz befolyás, hogy az már a nemzeti stabilitást is veszélyezteti, valamint az adott ország nyugati orientációját és az euroatlanti stabilitásra is kockázatot jelent – áll a jelentésben, amelyet a hírek szerint 16 hónapon át készített a washingtoni Center for Strategic and International Studies, valamint a bolgár Center for the Study of Democracy.
A kézikönyv példákat is felsorol arra, mivel köti/édesgeti magához Moszkva a régiós országokat. Konkrétan megemlítik a Paks 2 projektet és annak átláthatatlan feltételeit. Külön kiemelik Bulgária esetét, ahol a számítások szerint 2005 és 2014 között a GDP 22%-ában tetten érhető volt az orosz jelenlét. Ez arra utal, hogy a bolgár államot csapdába ejtette Moszkva.
Heather Conley, a jelentést készítő csapat egyik tagja mindezt úgy kommentálta, hogy először fel kell hívni az amerikai és európai döntéshozók figyelmét arra, hogy valójában mi zajlik a térségben. Emellett javaslatokat is tesz a tanulmány, hogy miként lehet megfékezni az orosz befolyást.