Putyin hivatalosan is hadba léphet Szíriában

Fotó: RIA Novosti / Astakhov Dmitry

-

A hadsereg már felvonult, az amerikaiaknak is szóltak, már csak egy formális döntés kellett a légicsapások megindításához.


Zárt ülés tartott szerdán az orosz parlament felsőháza, a Szövetségi Tanács, amely egyhangúlag felhatalmazást adott a hadsereg külföldi bevetésére Szíriában. A hadművelet már hetek óta előkészítés alatt van, az orosz hadsereg jelentős erőket telepített Szíriába, köztük – amerikai hírszerzési források szerint – 34 harci gépet.

Az orosz katonák elvileg támogatást és kiképzést nyújtanak a kormányerőknek az Iszlám Állam elleni harchoz, de Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn már azt sem zárta ki, hogy közvetlenül légicsapásokat mérjenek az iszlamistákra. Erre utal az is, hogy a Pentagon bejelentette: közvetlen kommunikációs vonalat hoztak létre az amerikai és az orosz hadsereg közt, hogy elkerüljék az összeütközést a szíriai légtérben.

Az orosz parlament legutóbb akkor hatalmazta fel Putyint az orosz csapatok külföldi bevetésére, ahogy ezt az orosz törvények előírják, amikor elszakították Ukrajnától a Krím félszigetet 2014-ben.