Putyin ellen tüntettek a sportarénában

Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

-

Orosz források szerint a paksi erőmű bővítésének finanszírozása biztosított.


Többórás késéssel érkezett meg Budapestre Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök gépe valamivel 15 óra után szállt le a Liszt Ferenc repülőtéren, onnan a delegáció a Papp László Sportarénába ment, ahol Putyin Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott kétoldalú tárgyalásokat – írja az Origo. Az orosz elnök a terv szerint a cselgáncs-világbajnokság megnyitóját is megtekintette volna, de az időközben befejeződött.

A Flightradar24 szerint Putyin nem Moszkvából szállt fel, hanem az orosz fürdőváros, Anapa repteréről, és a Fekete-tenger felett, Bulgárián és Románián át közelítette meg Magyarországot. Az orosz elnököt elkísérték a kormány miniszterei is, például Pavel Kolobkov sportminiszter és Veronika Szkvorcova egészségügyi miniszter.

Putyin a nemzetközi dzsúdószövetség tiszteletbeli elnöke, maga is 8 danos mester. Korábban is volt már példa arra, hogy Putyin dzsúdóversenyek vendége volt: 2010-es Bécsben járt az Európa-bajnokság idején, Japánban pedig a cselgáncs mellett az is belefért, hogy a vitatott hovatartozású Kuril-szigetekről egyeztessen.

Putyin félnapos látogatása idején megtartják a magyar-orosz vegyes bizottság soros ülését, ezen szó lehet az agrárszektor és a gyógyszeripar lehetőségeiről is. Orosz források szerint Putyin jó hírnek tarja, hogy a magyarországi orosz beruházások mértéke elérte a 1,5 milliárd dollárt. Az elnök szerint a két ország vezetése tovább dolgozik a közös projektjein, beleértve az energiaszektort is. A paksi projekt 12 milliárd dolláros finanszírozása biztosított, a következő év elején pedig a konkrét munkálatok is megkezdődhetnek.


Külön tiltakoztak

Három párt aktivistái is megbújtak az aréna nézőtéren, és akkor kezdték el akciójukat, amikor Putyin megérkezett – írja az Index.

  • Együtt: Berkecz Balázs, az Együtt alelnöke és a párt aktivistái "Nem leszünk orosz gyarmat!" feliratú molinót feszítettek ki, amikor Putyin megjelent a nézőtéren. Utána rendőrök és biztonsági őrök kivezették őket. A közleményükben azt írták, hogy az épületen kívül is kifeszítették a molinót, erre igazoltatni kezdték őket. Az akciót itt közvetítették.
  • Momentum: Úgynevezett gay clown maszkban és "Hajrá szólásszabadság! Hajrá magyarok!" feliratú tiltakoztak néhányan, de kivezették őket. A maszk a szólásszabadság jelképe lett Oroszországban, miután betiltották. A videójuk itt látható.
  • Párbeszéd: "Hajrá, magyarok, Putyin, takarodj!" feliratú molinót feszítettek ki a nézőtéren. A Párbeszéd videóját itt találja.


Hegyre fel

A Momentum fáklyás felvonulást is szervezett a Gellérthegyre. A Szabadság szobornál feállított színpadon mondanak beszédet a szónokok.