Putyin egy ítélettel szabadult meg legfontosabb ellenfelétől

Fotó: MTI/MTVA / Pavel Golovkin

-

Az illiberális demokrata államfő a korábbinál is nyugodtabban készülhet a jövő évi elnökválasztásra.


A kirovi bíróság sikkasztás miatt 5 év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Alekszej Navalnijt, a bloggerként is aktív ellenzéki politikust. Társa, Pjotr Oficerov 4 évre felfüggesztett börtönt kapott. A bíróság még fejenként 500 ezer rubel (2,5 millió forint) pénzbüntetés megfizetésre is kötelezte őket.

Az ítélethirdetésen Navalnij a felesége és ügyvédjei kíséretében jelent meg – írja az MTI. Előre össze is csomagolt arra az esetre, ha bűnösnek találják, és még a helyszínen őrizetbe veszik.


Nem ismerik el

A vád szerint Navalnij és Oficerov 2009-ben több mint félmillió dollár, 10 ezer köbméter fa árának elsikkasztásával megkárosította a Kirovlesz állami fafeldolgozó céget. Abban az időben Navalnij a kirovi kormányzó tanácsadója volt.

Az ítélethirdetés után Navalnij a Twitteren azt írta, hogy a mostani szó szerint megegyezik a 2013-as ítélettel. „Nem ismerjük el a döntést, azt vissza fogják vonni,


én pedig indulok a választásokon. Már most részt veszek a választási kampányban

– mondta az ellenzéki politikus. Szerinte a politikailag motivált ítélettel csak ki akarják szorítani a politikából.

Az ítélet legfontosabb következménye az lehet, hogy Navalnij jövőre nem indulhat az elnökválasztáson. A vádakat tagadó Navalnij – aki a legjelentősebb ellenzéki politikusnak számít Oroszországban – azt mondta, hogy mindenképpen indul. Az azonban még nem világos, hogy ez jogilag lehetséges-e – írja a BBC.


Értelmezési vita

A 40 éves politikus normakontrollt kezdeményez az alkotmánybíróságon. Beadványával annak a jogszabálynak az értelmezését kéri, amely alapján el akarják tiltani az indulástól. „Az orosz alkotmány világosan kimondja, hogy


nem indulhat az a személy, aki büntetés-végrehajtási intézetben van.

Én nem vagyok ilyen helyen, tehát jogom van jelöltként indulni” – mondta Navalnij.

Hasonlóképpen vélekedett védője, Olga Mihajlova is. Mivel az orosz alaptörvény csak a börtönbüntetésüket töltőknek tiltja az indulást, az ügyvéd szerint ezen a ponton ütközik a választási törvény és az alkotmány.

Navalnijt egy megismételt eljárásban ítélték el, mert az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint a korábbi tárgyaláson megsértették a vádlott tisztességes eljáráshoz való jogát. Az orosz legfelsőbb bíróság tavaly novemberben rendelte el a perújrafelvételt. A mostani ítélet sérti a strasbourgi bíróság ítéletét – mondta Vagyim Kobzev, Navalnij másik védője.

Kobzev szerint nem hajtották végre a 2016 februárjában hozott ítéletét, ezért az ellenzéki politikus környezetében arra számítanak, hogy az orosz döntést visszavonják, és reagál az Európa Tanács miniszteri bizottsága is.


Súlyos aggályok

Az EU külügyi szolgálata szerint Navalnij büntetése tovább korlátozza a politikai pluralizmust Oroszországban. Az ítélettel „újabb független politikust próbálnak elhallgattatni Oroszországban”. A közlemény szerint úgy fogalmaztak, hogy az ítélet „súlyos aggályokat vet fel a demokratikus folyamatok tisztességével kapcsolatban”.

Az EU szerint Navalnijt gyakorlatilag normális üzleti tevékenységért ítélték el.


Az ítélethirdetés hoszasan tartott, és a bíró időnként hadarva-motyogva olvasta fel a verdiktet. A vége felé még a mikrofont is mellőzte, és alig lehetett hallani szavait. Az elmarasztaló ítélet azonban senkinek sem okozott meglepetést – jelentették a helyszíni tudósítók.