Putyin debreceni díszpolgársága: újabb tiltakozók

Fotó: MTI / KKM / Kovács Márton

-

Az egyetem szenátusa kitüntetéssel köszönte meg a paksi beruházást.


Újabb két debreceni egyetemi tanszék állt ki Vlagyimir Putyin díszpolgári címe ellen – írja a 444. Az alkotmányjogi tanszék tiltakozásához először a szervetlen és analitikai kémiai tanszék csatlakozott.

Most az analízis és a fizikai kémai tanszék is nyilvánosságra hozta tiltakozását. Az analízis tanszék azt írta: A Debreceni Egyetem Analízis Tanszékének munkatársai a 2017. szeptember 5-én és 6-án lefolytatott titkos szavazás alapján egyhangúlag támogatják a Debreceni Egyetem Alkotmányjogi Tanszékének, valamint Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszékének az állásfoglalását Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin Civis Honoris Causa címmel történt kitüntetésével kapcsolatban. A Debreceni Egyetem Szenátusa döntésével semmibe vette azokat a polgárait, akik a tudományos és az oktatási szabadság versenyfeltételei között járultak hozzá az intézmény nehezen megszerezhető jó híréhez. Az autokraták magasztalása elfogadhatatlan számunkra, mindennel ellenkezik, amit az egyetemi szakmai munkánk során képviselünk.“

A fizikai kémia tanszék hasonló szöveget fogalmazott meg. “A Debreceni Egyetem TTK Fizikai Kémiai Tanszék munkatársainak nagy többsége támogatja a Debreceni Egyetem ÁJK Alkotmányjogi Tanszék állásfoglalását Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin Civis Honoris Causa címmel történt kitüntetésével kapcsolatban.”

A Debreceni Egyetem azzal indokolta a döntését, hogy Putyin jóvoltából Oroszország jelentős szerepet szán a Debreceni Egyetemnek a Paks II. beruházásban. Sajtóinformációk szerint Putyin 2018 elején újra Magyarországra utazik, hogy átvegye a díszpolgári címet.