Putyin Clintonnak szurkolt – Donald Trump szerint

Fotó: AFP / ROBYN BECK

-

Az orosz elnök szerint a demokrata elnök gyengítette volna a hadsereget, miközben nőnek az energiaárak.


Donald Trump szerint az orosz elnök a demokrata jelöltet, Hillary Clintont szerette volna az USA elnökeként látni. Trump szerint Clinton elnöksége katonailag gyenge Amerikát jelentett volna, és a nyersanyag-, valamint energiaárak is nőttek volna. Vlagyimir Putyinról azt mondta, "sok olyan dolgot csinálok, amelynek ő pontosan az ellenkezőjét akarná. Tehát amikor folyvást azt hallom, hogy inkább Trumpot akarta volna, azt gondolom, valószínűleg nem így van, hiszen én erős hadsereget akarok, miközben Clinton nem költött volna erre". Az elnök szerint kormányzata erős amerikai energiaipart akar, szénbányákat indít újra, gázkitermelést folytat, és Putyin "gyűlöli ezt, csak erről senki nem beszél".

Az elnök dicsérte Amerikát mint a világ legerősebb országát. Szerinte az USA továbbiakban is egyre csak erősödik majd, annak köszönhetően, hogy – mondta magáról – ő "egy nagyszerű katonaember". Ha Clinton nyeri az elnökválasztást, akkor "haderőnket megtizedelték volna", és az energia sokkal drágább lett volna. Ez is oka annak, hogy az orosz elnök miért szerette volna inkább Clintont elnöknek – mondta Trump.

Trump először szólalt meg a nyilvánosság előtt azóta, hogy visszatért a G20-ak hamburgi csúcsértekezletéről. Azóta legidősebb fia, ifjabb Donald Trump egy orosz ügyvédnővel tartott tavalyi találkozójától hangos az amerikai politikai élet. Ifjabb Trump azért találkozott Natalja Veszelnyickajával, mert terhelő dokumentumokat ígért Hillary Clintonról. Az elnök a Twitteren „a politikatörténet legnagyobb boszorkányüldözésének" nevezte a történetet, és dicsérte a fiát „nyitottságáért és ártatlanságáért".

Az elnök szerint Hamburgban kiváló találkozója volt Putyinnal.

„Mindenki meglepődött, hogy milyen hosszan tárgyaltunk, de ez jó volt és nem rossz." Putyinhoz fűződő viszonyáról azt mondta, "igen, nagyon jól kijövünk egymással, és ez jó dolog". Bírálta azokat, akik szkeptikusak Oroszországgal és Putyinnal: "mi fantasztikusan erős atomnagyhatalom vagyunk és ők is azok. Értelmetlen azt várni, hogy ne legyen köztünk semmilyen kapcsolat".

Trump az egészségbiztosítási törvény körüli vitáról azt mondta: "nagyon dühös lesz", ha a törvényhozók nem tudnak egyezségre jutni.


Kudarcra ítélve

Az elnök elmozdítását célzó beadványt nyújtott be a kongresszusban Brad Sherman. A kaliforniai demokrata képviselő szerint Trump akadályozza a tavalyi elnökválasztási folyamatba történt orosz beavatkozás vizsgálatát és az orosz szálak feltárását.

Ez az első eset, hogy törvényhozó ilyen tartalmú petíciót ad be. A kezdeményezés sikertelenségre ítéltetett, és a demokraták is megosztottak a kérdésben. Többségük szerint nem vall politikai bölcsességre az alkotmányos elmozdítás felvetése.

Az elnök elmozdításához a képviselőház többségi szavazata szükséges. A republikánusok azonban a képviselőházban és a szenátusban is jelentős, 46 mandátumos többségben vannak.

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház helyettes szóvivője nevetségesnek és a legócskább politikai játszadozásnak minősítette Sherman próbálkozását.

Sherman azzal érvelt, hogy James Comey, az FBI igazgatójának májusi elbocsátása egyenértékű az igazságszolgáltatás akadályozásával. Szerinte a Fehér Ház így próbálta meg ellehetetleníteni az FBI vizsgálódását arról, hogy Trump kampánya összejátszott-e az oroszokkal. Beadványával figyelmeztetni szeretné a Fehér Házat, és reményei szerint ennek nyomán hosszú távon elindulhat egy olyan folyamat, amelynek során republikánusok is támogathatják Trump alkotmányos elmozdítását.

Shermannak eddig csupán a texasi demokrata Al Green támogatását sikerült elnyernie. A demokrata frakcióvezető, Nancy Pelosi sem ért egyet a képviselőtársa kezdeményezéssel.