Putyin bekeményít az ukrán határon

Fotó: AFP / DMITRY SEREBRYAKOV

-

Oroszország ukrajnai határának fokozott megfigyelésére adott parancsot Vlagyimir Putyin elnök az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) határellenőrző részlegének.


Az államfő ezt az FSZB állománya előtt jelentette be. Az utasítás szövege szerint az intézkedésre annak érdekében van szükség, hogy bűnözők ne lépjék át a határt. Az elnök hozzátette ugyanakkor, hogy a határőrségnek akadályoztatás nélkül át kell engednie a menekülteket, és fontosnak tartotta, hogy zavartalanul engedjék át a humanitárius segélyeket szállító járműveket is.

Putyin szerint le kell leplezni azokat, akik önkéntesen részt vettek a délkelet-ukrajnai békés lakosság elleni megtorló műveletekben, megpróbálják eltüntetni annak nyomait, vagy bűncselekményt akarnak elkövetni Oroszországban.

Az orosz államfő azt mondta, hogy a hatalom kész a párbeszédre az ellenzékkel, de értelmetlennek nevezte vitába szállni azokkal, akik „külső megrendelésre, nem a saját, hanem egy idegen ország érdekében tevékenykednek”.

Oroszországban 2013-ban lépett hatályba az úgynevezett külföldi ügynöktörvény, amely a hatalom megítélése szerint politikai tevékenységet folytató, külföldi támogatásból működő társadalmi szervezeteket arra kötelezi, hogy a sztálini időkben használt elnevezéssel megbélyegezve, külföldi ügynökként vetessék magukat állami nyilvántartásba.

Putyin elmondta, tavaly a külföldi titkosszolgálatok 52 alkalmazottjának és 290 ügynökének a tevékenységét hiúsították meg az orosz titkosszolgálatok.

Az ukrán határőrség parancsnoka februárban azt közölte, az ukrán-orosz államhatár 493 kilométeres szakasza nincs az ellenőrzésük alatt. Ezt követően az ukrán hatóságok 23 határátkelőt és határállomást bezártak.