Putyin bedühödött, pattanásig feszült helyzet a lelőtt orosz gép miatt

Fotó: ANADOLU AGENCY / Fatih Aktas

-

  • Egy orosz Sz-24-es gépet lelőttek a törökök a szír határ közelében
  • Az oroszok szerint nem sértettek török légteret, a törökök szerint igen
  • Az oroszok szerint a földről lőtték le a gépet, a törökök szerint az F-16-osaik mértek csapást
  • Korábban is volt feszültség az arrafelé repülő orosz gépek miatt
  • Törökország NATO-tag, és a szír elnök, Aszad ellen foglal állást, az oroszok nem akarják elmozdítani Aszadot
  • Putyin válaszlépéseket ígér, de a szóvivője szerint ezek nem katonai jellegűek lesznek


Kedden délután a törökök a török-szír határnál lelőttek egy Szu-24-es orosz vadászbombázót. A két pilóta katapultált, róluk ellentmondásos információk vannak. Érkezett olyan hír is, hogy meghaltak, hogy az egyikük holttestéről videót is készítettek az azt megtaláló helyi türkmén felkelők, akik Aszad- és ezáltal oroszellenesnek, ugyanakkor törökbarátnak számítanak. A török hatóságok esti közlése szerint viszont mindkét pilóta él, és megpróbálják őket a felkelőktől kiszabadítani.


Törökország és Oroszország egyelőre homlokegyenest mást állít arról, hogy a gép megsértette-e a török légteret.

Törökország azt mondja, hogy a gépet török területen lőtték le. A hadsereg illetékesei szerint a gépet tízszer figyelmeztették, hogy távozzon a török légtérből. Ezt az Iszlám Állam-ellenes koalíciót vezető amerikaiak is megerősítették. Egy török kormányzati forrás a Reuters hírügynökséggel azt közölte, hogy a gép lelövése nem egy meghatározott ország ellen irányult, a lépéssel jelezni kívánták, hogy Törökország megvédi területi szuverenitását, mondta.

A török hadsereg vezérkara nyilvánosságra hozta a gép repülési adatait, amelyeket a török radarrendszerek rögzítettek. Azt állítják, a gép szíriai hegyvidéki területen, a török határtól 11,5 kilométerre csapódott földbe. Hatay szíriai tartomány délkeleti részén, nyugati irányban lépte át a határt, mintegy négy kilométer mélyen hatolt be a török légtérbe, és öt kilométert tett meg Törökország területén. A török kormány az ENSZ-nek írt levelében azt írta, az orosz gép 17 másodpercet töltött a légterükben, mielőtt lelőtték.


A törökök állítólagos bizonyítéka

Légtért sértett-e a lelőtt orosz Szu-24-es? Ezt a Flight Radar elemzést most hozták nyilvánosságraForrás: CNN Türk ENG/Twitter

Posted by www.jetfly.hu on Tuesday, November 24, 2015

Az Interfax hírügynökség beszámolója szerint viszont az orosz védelmi minisztérium azt állítja, hogy a vadászbombázó végig szíriai terület felett repült, és ezt a műszerek is rögzítették. A tárca közleménye szerint a gépet akkor lőtték le, amikor a gép Szíria felett repült hatezer méteres magasságban, és nem Törökország légterében tartózkodott.


Nincs egyetértés abban sem, hogy mi lőtte le a gépet. Törökország szerint a saját F-16-osaik, az oroszok szerint viszont földről találhatták el a Szu-24-est.


Az élesen Aszad-ellenes Törökország korábban is figyelmeztette az oroszokat, hogy ne sértsék meg a légterüket. Múlt hónapban F-16-osok elfogtak egy orosz gépet, amely átlépte a határt, két török vadászgépet pedig egy azonosítatlan Mig-29-es közelített meg, emlékeztet a BBC.

Alapvető nézetkülönbség a két ország között, hogy az oroszok Aszad szír elnököt a posztján tartanák, és az ellenzékét is bombázzák az Iszlám Állam mellett. A törökök viszont Aszad ellen pozicionálják magukat, sőt, törökbarát erők - például türkmének - csatlakoztak az Aszad elleni harchoz azokon a szíriai területeken, ahol az orosz gépek repültek.


Az egyik katapultált pilóta


Putyin: hátba szúrtak

Törökország az orosz vadászbombázó lelövésével hátba szúrta Oroszországot, és úgy viselkedett, mintha a terroristák bűntársa lenne, mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki szerint az atrocitás nem marad válasz nélkül. Putyin azt mondta, hogy a lelőtt Szu-24-es vadászbombázó egy kilométernyire repült a török határtól, és nem jelentett veszélyt Törökország számára, mert Szíria Latakia tartományában vadászott Iszlám Állam-célpontokra.

Az orosz elnök szerint Oroszország felfigyelt arra, hogy terroristák felügyelete alatt olajszállítmányok érkeznek Szíriából Törökországba. Az Iszlám Állam nem csak az olajcsempészetből húz hasznot, de egy ország katonaságának védelmét is élvezi, ami megmagyarázza, hogy miért mer szerte a világban terrorcselekményeket végrehajtani, mondta Putyin.

Putyin arra figyelmeztetett, hogy az incidensnek súlyos következményei lesznek Oroszország és Törökország kapcsolatára nézve. A török miniszterelnök szerint viszont Törökországnak joga van reagálni, ha megsértik a légterét. Moszkva azt állítja, nem fog katonai válaszlépéseket tenni, inkább gazdasági és diplomáciai reakciókra számíthat Ankara.


A NATO Törökország kérésére rendkívüli tanácskozást tart kedden délután, jelentették be Brüsszelben. Putyin erre reagálva nyugtalanítónak nevezte a tényt, hogy Törökország nem Oroszországgal vette fel a kapcsolatot, hanem ehelyett sietve NATO-tanácskozást hívott össze (ennek eredményéről itt olvashat). „Úgy tűnik, Törökország azt akarja, hogy a NATO is az Iszlám Állam érdekeit szolgálja”, tette hozzá.


"Nem lesznek kemények az oroszok"

Kormányzati forrásunk szerint mindez azért történt, mert Törökországnak elege lett abból, hogy az orosz gépek már többször kismértékű légtérsértéseket követtek el, ezzel semmibe véve a szuverenitásukat. A gép lelövésével megmutatták, hogy ezt ők sem engedik tovább.

Szerinte az oroszok nem valószínű, hogy keményen lépnének fel, mert ugyan rosszkor jött a megaláztatás, de nem érdekük, hogy elmérgesítsék a viszonyukat a Nyugattal, hiszen épp az a céljuk, hogy a terrorizmus elleni harc kikerülhetetlen partnerei legyenek. Emögött az lehet, hogy az ezen a fronton elért nyereségekkel akarják elfogadtatni a más területeken elkövetett hibáikat, gondoljunk csak Ukrajnára.

A legfontosabb kérdés szerinte az, hogy hova állnak a gép lelövésének ügyében a franciák és az amerikaiak, mert ha nem a törökök mellé, akkor gyengülhet a NATO kohéziója, ami a magyaroknak is rosszul jönne. Egyrészt, mert a transzatlanti egység mindennél fontosabb a kormány számára, másrészt, mert a magyar kormány azt szeretné, hogy a Nyugat Oroszországgal összefogva közösen oldja meg a szíriai rendezést.

Ha a franciák és az USA nem áll ki Törökország mellett, abból az oroszok jöhetnek ki jól. A francia elnök, François Hollande ráadásul egyértelműen partnerként tekint az Iszlám Állam elleni harcban az oroszokra.