Putyin alig várja Trump hivatalba lépését

Fotó: MTI/EPA/Ria Novoszty/Kreml / Alekszej Nyikolszkij

-

Oroszország nem vág vissza keményen Obamának, hiszen jóban akar lenni Trumppal.


Barack Obama távozó amerikai elnök kormányának lépései provokatívak, céljuk az orosz-amerikai kapcsolatok további aláásása – mondta pénteken Vlagyimir Putyin orosz államfő az orosz diplomaták amerikai kiutasításával kapcsolatban.

Az orosz államfő a hivatala által kiadott közleményében sajnálatát fejezte ki, hogy Obama ilyen módon fejezi be elnökségét.

Oroszország fenntartja magának a jogot arra, hogy válaszlépéseket tegyen, de nem fog lesüllyedni a felelőtlen diplomácia szintjére. Az orosz amerikai kapcsolatok helyreállítására tett további lépéseket pedig Donald Trump megválasztott amerikai elnök leendő kormányának politikájától teszik majd függővé – tette hozzá Putyin.

Washington csütörtökön szankciókat vezetett be orosz személyekkel és intézményekkel szemben az orosz hackertámadások miatt, 35 orosz diplomatát kiutasítottak az Egyesült Államokból.


Putyin meglehetősen visszafogottan intézkedett


Sajnálatos, hogy a kapcsolatok helyreállításával induló Obama-kormányzat oroszellenes agóniával múlik ki. Nyugodjék békében – reagált az egyik közösségi oldalon pénteken az Oroszország ellen bevezetett újabb amerikai szankciókra Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök.

Barack Obama amerikai elnök szerint az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók szükséges és megfelelő választ jelentenek Moszkvának arra a törekvésére, hogy a nemzetközileg elfogadott viselkedési normák semmibe vételével aláássa az amerikai érdekeket.


Medvegyev reagált a legélesebben


A Kreml azzal vádolta meg Washingtont, hogy végleg szét akarja rombolni a kapcsolatait Moszkvával, és alaptalannak minősítve visszautasította az amerikai vádakat az állítólagos orosz hackertámadásokról.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov szerint Washington két célt követ: végleg szét akarja rombolni a már amúgy is mélyponton lévő orosz-amerikai kapcsolatokat és kemény csapást akar mérni Donald Trump megválasztott amerikai elnök kormányzatának külpolitikai terveire.

„Sajnálatos, hogy ezt a döntést személy szerint Barack Obama elnök hozta” – mondta Peszkov csütörtökön a Ria Novoszty orosz hírügynökségnek, elítélve Washington kiszámíthatatlan, ugyanakkor agresszív külpolitikáját.


Trump egyelőre nem foglalt állást


Donald Trump egy rövid nyilatkozatban közölte, hogy a jövő héten tájékoztatást fog kérni az amerikai hírszerző ügynökségektől. Itt az ideje, hogy országunk nagyobb és jobb dolgokkal foglalkozzék, de országunk és nagy népe érdekében találkozom a jövő héten a hírszerző közösség vezetőivel, hogy adjanak aktuális tájékoztatást a helyzetről – írta.


Trumpnak, ha hivatalba lép, joga lesz fenntartani vagy hatályon kívül helyezni a szankciókat.