Putyin aláírta: jönnek a szankciók a lelőtt gép miatt

Fotó: RIA NOVOSTI / ALEXEI NIKOLSKY

-

A szombaton aláírt rendelet „különleges gazdasági intézkedéseket” vezet be Törökország ellen. A hosszú távú hatás még nem látszik, de a szankciók jelzik, hogy Moszkva valóban nagyon dühös.


Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton aláírta a Törökország elleni büntető szankciókról szóló rendeletet – közölte a Kreml sajtószolgálata. A gazdasági büntetőintézkedéseket azért léptetik életbe, mert a török légierő kedden lelőtt egy Szu-24 típusú vadászbombázót, amely a török állítás szerint megsértette a légterét, miközben Szíriában hajtott végre bevetést (az oroszok szerint viszont szíriai légtérben maradt).

A „különleges gazdasági intézkedésekről” szóló rendelet átmenetileg megtiltja vagy korlátozza egyes török termékek bevitelét Oroszország területére; korlátozza egyes török szervezetek oroszországi működését; az orosz munkaadóknak január 1-től tilos lesz török állampolgárokat felvenniük; leállítják a chartergépek forgalmát Oroszország és Törökország közt; illetve felfüggesztik a török állampolgárok vízummentességét.