Putyin a világ legnagyobb hatalmú embere

Fotó: ANADOLU AGENCY / Pool/Kremlin Press Office

-


Vlagyimir Putyin orosz elnök egymás után harmadszor is a világ legnagyobb hatalmú embere lett az idén az amerikai Forbes üzleti magazin szerint.

A második helyre Angela Merkel német kancellár került, aki három fokozatot lépett előre. Őt követi Barack Obama amerikai elnök, aki viszont a második helyről csúszott vissza a harmadikra.

A magazin indoklása szerint Putyin „bebizonyította, hogy azok közé a ritka emberek közé tartozik a világon, akik megengedhetik maguknak, hogy azt csináljanak, amit akarnak”. Az országa ellen hozott nemzetközi szankciók „meggyengítették a rubelt, és egyre markánsabb recesszióba taszították Oroszországot anélkül, hogy egy kicsit is vesztett volna az erejéből” – írja a lap, és emlékeztet rá, hogy az elnök népszerűsége igen magas maradt. Nemzetközi befolyását növelte az a döntése is, hogy légi hadjárattal segíti meg szíriai szövetségesét, Bassár el-Aszad elnököt.

A legbefolyásosabb emberek listáján Ferenc pápa foglalja el a negyedik helyet, akárcsak tavaly. Az ötödik Hszi Csin-ping kínai elnök, aki két fokkal lejjebb került. A 6. Bill Gates amerikai milliárdos. Az európai politikusok közül David Cameron brit kormányfő került be az első tízbe.

A listára került 73 ember közt van az idén is Abu Bakr al-Bagdádi, az Iszlám Állam vezetője (57.). Az utolsó előtti helyre újoncként felkerült Donald Trump, az elnökjelöltségre pályázó amerikai milliárdos. François Hollande francia elnök a 16. helyen áll az idén, azaz eggyel előbbre jutott.