Putyin: a terrorista nem lehet eszköz

Fotó: Sputnik / Alexei Druzhinin

-

A terrorista és radikális csoportok politikai vagy geopolitikai érdekből való felhasználásától óvta a világ politikusait Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken.


Putyin a terroristák politikai célokra történő felhasználását „megengedhetetlennek” és „rendkívül veszélyesnek” nevezte. Vélhetően a szíriai polgárháború résztvevőinek élesen eltérő orosz és amerikai megítélésére utalva kijelentette, hogy ebben a kérdésben nem szabad kettős mércét alkalmazni, és a terroristákat „jókra” és „rosszakra” felosztani.

Moszkva a szír polgárháború rendezésének kulcsát a kormányerők támogatásában látja, miközben az USA és szövetségesei az Asszad-ellenes felkelőket támogatták korábban aktívan. A szíriai orosz beavatkozást többször is bírálták a nyugati államok, mivel az oroszok az Iszlám Állam állásainak támadása helyett a felkelők bázisait bombázták. A kormányerők és a lázadó csoportok kölcsönösen terroristának tartják a másikat – folyamatosan tömegpusztítással és vegyi fegyverek bevetésével vádolva egymást.

Putyin hangsúlyozta, hogy Oroszország igyekszik a lehető legnagyobb mértékben kiterjeszteni a terrorizmussal szembeni sokoldalú együttműködést mind politikai síkon, mind pedig a rendvédelmi erők és a szakszolgálatok összefogása révén. Rámutatott, hogy az instabilitás afganisztáni és közel-keleti góca a nemzetközi terrorizmus és a határokon átnyúló bűnözés forrása, különösen a kábítószer- és fegyverkereskedelem, valamint a fegyveresek áramoltatása terén.

Az elnök szerint a világ különböző pontjain elkövetett legutóbbi terrorcselekmények ismételten bebizonyították, hogy a terrorizmussal szemben fellépni csak egymással összefogva, a nemzetközi jog alapelveire támaszkodva, az ENSZ által koordináltan lehet. Az elnök úgy vélekedett, „nagyon nem rosszak" a kilátásai egy háromoldalú terror- és kábítószer-ellenes összefogásnak Oroszország, Azerbajdzsán és Irán között.