Putyin: a Panama-botránnyal Oroszország egységét próbálják megbontani

Fotó: MTI/EPA / Szergej Csirikov

-

A botrány kirobbanása óta eddig hallgató Vlagyimir Putyin is megszólalt a Panama-aktákkal kapcsolatban. Azt mondja, Oroszország stabilitását akarják egyesek megbontani a korrupciós vádakkal.


A napokban kitört Panama-botrányt sokan a történelem legnagyobb szivárogtatásának tartják. A panamai székhelyű Mossack Fonseca több millió bizalmas dokumentuma került napvilágra – számos, a gazdasági és a politikai életben prominens személyről derült ki, hogy szoros szálak fűzik offshore cégekhez.


Az aktákat feldolgozó oknyomozó újságírók kiderítették, hogy közeli ismerősein keresztül Vlagyimir Putyin orosz elnök is kapcsolatba hozható számos offshore vállalattal. A gyanú szerint a vállalatokat pénzmosásra használták.

„Oroszország ellenfelei aggódva nézik az orosz nemzet egységét. Ezért akarnak belülről megingatni minket. Szófogadóvá akarnak tenni” – nyilatkozta a vádakkal kapcsolatban Putyin. „Van egy bizonyos barátja az elnöknek, aki ezt meg ezt csinálta, és feltehetően korrupciós elemek is vannak a történetben. Csakhogy nincsenek.”

Ez a bizonyos barát nem más, mint Szergej Roldugin. A csellistának két, milliókat termelő offshore cég is van a tulajdonában, melyek a bevételeiket gyanús üzleteken keresztül szerzik. Putyin szerint Roldugin a teljes bevételét hangszerekre és adományokra költötte - jelenti a BBC.