Putyin a Krím félszigetről: helyreállt a történelmi igazságosság

Forrás: MTI/EPA/Anton Pedko

-

Az orosz elnök szerint a Szovjetunió megszűnésekor Szevasztopolt Oroszországnak kellett volna adniuk az ukránoknak.


A történelmi igazságosság helyreállításának nevezte szombaton Vlagyimir Putyin a Krím félsziget elcsatolását. Az orosz államfő Dmitrij Medvegyev miniszterelnökkel utazott a stratégiai fontosságú félszigetre, amelynek a Krími Autonóm Köztársaságtól elkülönülő kikötővárosában, Szevasztopolban van a Fekete-tengeri Flotta támaszpontja.

Putyin szerint a Szovjetunió megszűnésekor, a szövetségi fennhatóságú városokra vonatkozó egyezmények értelmében Ukrajnának vissza kellett volna adnia Szevasztopolt Oroszországnak. De ez feledésbe ment, s a város Ukrajnánál maradt – mondta Putyin.

Az elnök látogatásakor erős viharok dúltak a félszigeten, és szombatra virradóra 11 ezren maradtak áram nélkül. Vasárnap Putyin egy ifjúsági üdülőtábort látogat meg. A kijevi kormány tiltakozott az orosz államfő és a miniszterelnök krími látogatása miatt.

A Krími Autonóm Köztársaságot Oroszország 2014 tavaszán önkényesen csatolta el Ukrajnától. 2014 februárjában, a kijevi hatalomváltás után orosz katonák szállták meg a félszigetet, majd egy hónapra rá ellenőrzött népszavazást tartottak a terület hovatartozásáról. A március 16-i referendumon állítólag 83 százalékos részvétel mellett, a választók 97 százaléka arra szavazott, hogy a félsziget csatlakozzon Oroszországhoz.